A birodalom visszavág?

Wittinghoff Tamás

Talán véletlen egybeesés, talán nem, de Wittinghoff Tamás február 22-én, pont aznap amikor „Pálfordulás Budaörsön is bevándorlás ügyben” címmel írtam bejegyzést, módosítóindítványt nyújtott be az „Elvi döntés a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról” című előterjesztésünkhöz amelyben többek között „politikai hangulatkeltő, az emberek érzelmeire, indulataira hatni kívánó, egyértelműen belpolitikai haszonszerzésre irányuló javaslat”-nak minősíti az előterjesztésünket.

A helyi MSZP (megint) elnöke magyarázkodik

Laczik Zoltán a helyi MSZP elnöke bejegyzésem után (kaphatott egy telefont?) magyarázkodásba kezdett. Talán megint megváltozott a véleménye, a bevándorlás kapcsán? Pedig, ő az a képviselő aki még a gödör ügyéért is kiállt Nagy Sándor András facebook oldalán (amíg azt le nem kellett vennie).

A Gödör ügyében is visszavonulót kellett fújnia

Laczik Zoltán facebook

Laczik Zoltán, a budaörsi MSZP elnöke, kiáll a Gödör környéki lakosok mellett

Nagy Sándor András a budaörsi Fidesz elnöke így válaszolt:

„Zoltán Laczik, a budaörsi MSZP elnöke tegnap kiposztolt az oldalamra is egy állásfoglalást, melyben tisztességes és karakán módon kiáll a Gödör környéki lakosok mellett. Jelentős kockázatot vállalt, hiszen ismerjük a budaörsi hatalom eszközeit, ezért elmentettem a képet. Ma reggelre el is tűnt a posztja. Nem az én dolgom találgatni ennek az okát. De bízom abban, hogy nem kapott egy „baráti” telefonhívást, mint ahogy Gáspár Béla fideszes képviselő kapott, amiben a telefonálló figyelmeztette, hogy ne merjen felszólalni a gödör ügyében. A telefonáló szerette volna „megkímélni” a „szamárságoktól” és a ” kellemetlen következményektől.” Remélem a budaörsi „demokrácia szigete”, lassan nem válik a népi demokrácia szigetévé. Azt már tudjuk, hogy a helyi támogatásoknál mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. A hivatal segít, de eltávolítjuk az ellenzéki képviselők frakciótitkárát, támogatjuk a közbiztonságot, kivéve ha az ellenzék vezetője is polgárőr, a nyugdíjas kluboknak summás támogatást nyújtunk, kivéve a polgári nyugdíjas klubnak, a négy helyi írott sajtótermékből a kritikus hangvételűeket pedig eleve kizárjuk a pályázati lehetőségből, fényűző ünnepségeket tartunk, kivéve május elsején. Én nem ilyen Budaörsöt szeretnék. Egy olyan jövőben hiszek, ahol a közszereplők, szerkesztők, cégvezetők és intézményigazgatók nem kapnak „baráti” telefonokat, hogy „megkíméljék” őket a kellemetlen következményektől, ha a hatalom számára macerás ügyről van szó. Egy olyan jövőben hiszek, ahol a politikusok pártállástól függetlenül képesek összefogni a lakosok érdekében. Ez a jövő nem is olyan távoli.

Laczik Zoltán facebook közleménye

Nem igazán szeretek a saját közzétett gondolataimmal utólag foglalkozni, hiszen mindig vállalom a véleményemet, s nem szoktam szükségét érezni annak későbbi magyarázására. Most sem ezt teszem, viszont a hamisítás, a tudatos ferdítés felháborít, ezért – idézem – a következőt írtam be egy facebook oldalra, egy budaörsi fideszes képviselő blogjára reagálva:

„Amit Löfler Dávid művelt egy általam adott hosszabb interjú kiragadott és – nyilvánvalóan szándékosan félreértelmezett – mondattöredékeivel, az persze gyalázatos, aljas és primitív , de a legkevésbé sem meglepő. Még akkor is, ha valószínűleg nem tőle származik – hiszen a hamisításhoz is kell némi szellemi teljesítmény – , viszont a nevét adta hozzá. A módszer egyébként ősrégi, s a lényege a mondanivaló szándékos eltorzítása. Merthogy az általam elmondottaknak két fő motívuma volt: 1.) A menekültkérdés mindenkori megítélése nyilvánvalóan egy folyamat, ami természetes, hiszen maga az alapprobléma és a konkrét helyzet is változik. 2.) A menekültügyet Magyarország – miként más országok – képtelen nemzeti keretek között kezelni, ezért a lehetséges megoldást csakis európai, vagy annál is szélesebb nemzetközi összefogásban tudom elképzelni. Már csak ezért sem építettem volna kerítést.

Ez a véleményem, az interjúban is ezt fejtetem ki, s ezt igyekszik Löfler képviselő bárdolatlanul félremagyarázni – értelmes olvasó számára szerintem kevés sikerrel.”

Csak annyit fűznék hozzá, hogy Löfler képviselő – avagy a valóságos blogoló – „természetesen” egy betűt sem idézett az interjú leghangsúlyosabb részéből, amit a 2.) pontban fejtettem ki. A blog további sületlenségeire – még a durva nyelvtani hibákat sem felemlítve – aligha érdemes kitérni.

Úgy kezdi közleményét, hogy ő nem szokott magyarázkodni és most sem azt teszi. Majd tegnapi bejegyzésemben említett interjúját „kiragadott és – nyilvánvalóan szándékosan félreértelmezett”-nek minősítve igyekszik cáfolni, melyben azt nyilatkozta, időközben megváltozott a véleménye a bevándorlás kapcsán és a veszély mértékére hívta fel a figyelmet. Az őszödi beszéd kiszivárgásakor érezhette magát így Gyurcsány Ferenc, ahogy most Laczik Zoltán a helyi MSZP elnöke.

Wittinghoff módosítója

„Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elutasítja a Fidesz-KDNP képviselő-csoportjának politikai hangulatkeltő, az emberek érzelmeire, indulataira hatni kívánó, egyértelműen belpolitikai haszonszerzésre irányuló javaslatát.”

A kenyérgyár területére változtatási tilalmat elrendelő polgármester, aki pár hónapja menekülttáborral riogatta a lakosságot most azzal vádol minket, hogy „politikai hangulatkeltő, az emberek érzelmeire, indulataira hatni kívánó, egyértelműen belpolitikai haszonszerzésre irányuló javaslat”-ot tettünk?