Elégedettségi felmérés 1,6 millió forintért BFE módra

szeret Budaörsön élniEgyre gyanúsabbá válnak a közvélemény-kutatás körülményei.

Aki emlékszik még a 2014-es októberi önkormányzati választások kampányszövegeire, valószínűleg arra is emlékszik, hogy a BFE (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) jelmondata volt a „Budaörs, szeretem!”. Természetesen a most készült polgármesteri kabinet által rendelt elégedettségi felmérés egyik kérdése is erre irányult.

A budaörsi lakosság körében végzett 600 fős kutatás, a 2011-es népszámlálás adatain alapulva, a nem, kor és iskolai végzettség tekintetében reprezentatív a város teljes lakosságára. A városban nőtt a fiatalok aránya, és az országos átlagnál továbbra is lényegesen magasabb a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. Nőtt az aktívak aránya, az inaktívak között pedig csökkent a munkanélküliek, és a Gyes-en lévők aránya.

A bruttó 1,6 millió forintért készített elégedettségi felmérés során a majdnem 30 ezer lakosú város 600 lakosát kérdezték. Az egyik fő megállapítás a következő volt:

A polgármesterrel való elégedettség továbbra is rendkívül magas, a lakosok szerint ő képviseli leginkább a budaörsiek érdekeit. A képviselők munkájának megítélése a közepesnél erősebb.

Már ezért megérte azt a sok pénzt kiadni közvélemény kutatásra, amit a megszorítások ellenére is ki tudtak gazdálkodni, hiszen a polgármester „képviseli leginkább a budaörsiek érdekeit.” (A nyugdíjasoktól, polgárőröktől, civil egyesületektől megvont pénzekből az ilyen kutatásokat bőven tudják finanszírozni.)

A képviselő-testület pontos összetétele a lakosok több mint fele számára ismeretlen, ugyanakkor a válaszadók kétharmada ugyanolyan jónak találja a mostani testületet, mint az előzőt.

Ami kicsit árnyalja a képet, hogy a felmérés alapján a lakosok több mint fele számára ismeretlen a képviselő-testület pontos összetétele és a válaszadók kétharmada ugyanolyan jónak találja a mostani testületet, mint az előzőt. Ez meglepő hiszen a BFE képviselői megnyerték mind a tíz választókörzetet ahol az előző ciklusban még többségében Fideszes képviselők voltak.

Ősszel többen jelezték, hogy közvélemény kutatás készül, őket is telefonon keresték Budaörs Önkormányzata nevében. Az elmondások alapján a kérdések egy része kifejezetten a Fidesz frakcióra irányult és a kérdések burkoltan azt sugallták, hogy a Fidesz képviselői balhézva szétverik a testület munkáját.

Ebben az ügyben levélben kerestem a hivatalt és a következő tájékoztatást kaptam:

válaszlevél

(A válaszleveleket e-mailben képként kaptam, így legépelés helyett képként másolom be ide)

A hivatal első válaszában olyan nem általuk megrendelt közvélemény kutatásokra hivatkozott, amikről állítólag lakossági visszajelzéseket kaptak (ezekre semmilyen kézzelfogható bizonyítékuk amúgy nincs). De elismerték, hogy ők is éppen közvélemény kutatást végeztek ebben az időszakban. Elég költséges egy ilyen felmérés és valószínűtlennek tartom, hogy pont ugyanakkor másik két közvélemény kutatás is készüljön. Ezért ismét rákérdeztem, hogy milyen bizonyítékok vannak arra, hogy a FIDESZ megbízásából végeztek közvélemény kutatást.

Vágó Csaba válasza:

A korábbi levelemben a lakossági visszajelzések által megfogalmazottakra hivatkozva említettem, hogy többen a FIDESZ által végzett kutatást is jelezték a Hivatal felé, én magam is ennek alapján fogalmaztam meg mindezt, tehát nem köztudomású tényként említem magam sem.

A válaszból kiderül, hogy semmi sem támasztja alá más közvélemény kutatások létezését ebben az időszakban. Ami biztos, hogy az önkormányzat által megrendelt közvélemény kutatás éppen akkor zajlott, mikor többen meglepő és a felmérés eredményeiben nem szereplő kérdéseket kaptak a Fideszes képviselőkre vonatkozólag.

Leveleimben (azóta három levelet is küldtem) többször kértem a közvélemény kutatások szerződéseit három évre visszamenőlegesen is, de csupán csak egy megrendelőt kaptam eddig a most készült kutatásról. Ebből csak az összege derül ki (bruttó 1,6 millió forint), de a kérdések és az egyéb részletek nem.

A közvélemény kutatás után sorra jelentek meg az önkormányzat oldalán és az általa támogatott sajtótermékekben a „Nagyon szeretnek Budaörsön élni az emberek” és hasonló címmel cikkek.

Egy kis film a BFE kampányából: