Budaörsnek hitelre van szüksége?

Budaörs, HitelBudaörsnek hitelre van szüksége?

Budaörs Város BFE-s (jelentős) többségű képviselő-testülete február 24-én 2,8 milliárdos hitel felvétele mellett döntött, a költségvetési hiány finanszírozására.

Korábbi bejegyzéseimben írtam a 2016-os költségvetési rendelettervezetről és a felvenni kívánt hitel egy lakosra jutó 140 ezer forintos visszafizetési kötelezettségéről (amit a mostani kedvezők kamatokkal kalkulált az önkormányzat). Mostani bejegyzésemben a felvenni kívánt hitelről és a költségvetés vitájában is elhangzott érvekről szeretnék pár gondolatot megosztani.

koltsegvetes-2016-hiany

költségvetési hiány (2016-os költségvetés)

Mennyibe is kerül ez nekünk?

Az önkormányzat előzetes kalkulációi szerint a 2,8 milliárdos hitelt, 4,2 milliárd forintért fogjuk visszafizetni a kamatokkal együtt. Ha Budaörs lakossága 30 ezer fő (nagyon felkerekítve) és a visszafizetendő (táblázat alapján becsült) összeg 4,2 milliárd, akkor lakosonként 4 214 094 000 Ft / 30 000 azaz (kerekítve) 140 000 Forintot kell visszafizetni!

hitel

A hitel kamatainak becsült összege

Wittinghoff Tamás lenne a wall street farkasa?

A hitel ügyleti kamata: 3 havi EURIBOR + RKO1 +legfeljebb 3%/év. Nézzük meg a most éppen nagyon kedvező 3 havi EURIBOR alakulását 2006-ban.

EURIBOR 2006

EURIBOR 2006 (és ha ez lesz 2016-ban is?)

Nem tudom, hogy a BFE-s képviselőknek milyen jövőmondó gömb van a kezükben, de én nem látom olyan rózsásan a helyzetet. Mi garantálja, hogy nem ismétlődik meg a 2006-os év 2016-ban?

EURIBOR 2007

2007 is megismétlődhet 2017-ben..

“Budaörs, szeretem!” vagy „Hitel, felvesszük!”

Emlékszik arra valaki, hogy a kampányban 20 évre szóló hitel felvételét ígérte volna a minden körzetet (2014-ben) megnyerő Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE)? Erről miért nem esett szó a kampányban? Hol kaptak erre felhatalmazást? Miért nem kérdezik meg a lakosságot is?

Felvehetünk hitelt?

Budaörs Város 6 milliárdos devizahitelét nem is olyan régen (2014-ben) fizette ki a kormány. Bár a BFE-s képviselők azzal érvelnek, hogy erre nem is volt szükség, most mégis újabb hitelt kívánnak felvenni (Akkor hol az a 6 milliárd? Miért nem abból fejlesztünk?). Ahhoz, hogy Budaörs hitelt tudjon felvenni, szükség van állami engedélyre, amit a költségvetési hiány betervezésekor is tudtak a BFE-s képviselők, mégis ezzel a hitellel tervezték meg a 2016-os költségvetést. (Sokakban felmerült már, hogy ez csak egy Blöff volt, hogy aztán majd a kormányra mutogassanak, mondván a kormány miatt nem volt hitel és ezért nem lett fejlesztés.)

Mennyit spórolunk hitel nélkül?

Az önkormányzat a hitel törlesztésére most évi 300 milliót lát biztosítottnak(tavaly majdnem egy milliárddal becsülték alul az iparűzési adót), amit  a változó, de jelenleg emelkedő iparűzési adóbevételéből tudna finanszírozni. Ha ezt az összeget nem a hitelre és az annak (mostani kedvező kamatokkal számolt) 1,4 milliárdos költségére költené el, akkor hosszútávon sokkal több beruházás valósulhatna meg kockázatok nélkül!

Budaörsi Fidesz válasza: Városi konzultáció Budaörs jövőjéről

A budaörsi Fidesz elkötelezett a lakossággal való párbeszéd mellett, ezért konzultációt kezdeményez a városi fejlesztések jövője kapcsán.

Az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozat itt érhető el: sajtónyilatkozat