91 gyermek óvodai felvételi kérelmét kell elutasítani Budaörsön

91 gyermek óvodai felvételi kérelmét kell elutasítani Budaörsön

2016. április 25-26-án lezajlott az óvodai beíratás. A jelentkezők száma (342 fő) meghaladja a felvehető gyermekek számát.  Első körben a 342 főből 251 fő elhelyezését tudja a város biztosítani, összesen 91 gyermek felvételi kérelmét pedig el kell utasítani.

Derül ki a polgármester előterjesztéséből, amit itt lehet megtekinteni: Jelentés az óvodai beiratkozásokról

91 elutasítás

Összesen 91 gyermek felvételi kérelmét kell elutasítani, az elutasítások oka (a férőhely hiányon felül) a be nem töltött 3. életév. Azon gyermekek számára, akik 2016. október elseje után töltik be a 3. életévüket, a szakirodán történő jelentkezés után, az óvodákban lévő szabad férőhelyeken tudnak elhelyezést biztosítani.

20 %-kal megemelt csoportlétszámok

„Az óvodákból elutasított gyermekek viszonylag magas száma miatt tehát szükséges élni a köznevelési törvény adta lehetőséggel. A 4. sz. mellékletben meghatározott maximális csoportlétszámok (25 fő) a fenntartó engedélyével történő átlépése, a 20 %-kal megemelt csoportlétszámok lehetővé tennék a felülbírálati kérelmek alapján az őszi, téli születésű gyermekek további, év közbeni felvételét.” Tehát 20%-kal megemelt csoportlétszámokkal igyekeznek megoldani a problémát, derül ki az előterjesztésből.

Határozati javaslat a Képviselő-testület részére:

„Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete engedélyezi, hogy az óvodalátogatási kötelezettség teljesítése és a városi feladatellátás biztosítása érdekében a fenntartásában működő budaörsi óvodákban a 2016/2017-es nevelési évben valamennyi óvodai csoport létszáma a törvényi maximumot a fenntartói mértékben (max. 20 %) meghaladja.”

Wittinghoff házával szembeni óvoda azóta sem nyithatott meg

Már több mint egy éve nem nyithatott meg az az óvoda, ami a Levendula utcában, a polgármester házával szemben épült fel. Erről a (jobb oldalhoz közelálló sajtónak nem nevezhető) RTL klub, Házon kívül műsora csinált riportot, „Óvodát nyitott volna, de erős ellenfélre akadt” címmel. A helyzet azóta is változatlan, annak ellenére, hogy komoly férőhely hiány van a budaörsi óvodákban.