Parkolási rend változása Budaörsön

Parkolási rend változása Budaörsön

Figyelem! Változik a parkolási rend Budaörsön! Szélesedik a védett övezetek és utcák száma!

2016. május 15-étől a Kossuth Lajos utca újabb szakaszán, és az Egészségház környékén lévő kis utcákban is bevezette a korlátozott idejű parkolást Budaörs város képviselő-testülete, munkanapokon, délelőttönként. Itt azonban nem kettő, hanem 3 óráig maradhatnak a gépkocsik. Az Ébner György köz és az Öntő utca egy része szintén a parkolási övezetbe került, ezeken a szakaszokon a megszokott módon, 2 óráig lehet egyhuzamban várakozni.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014-ben alkotta meg a várakozási terület használatának szabályairól szóló 46/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletet. Ez alapján 2015. május 1-től korlátozott idejű várakozási övezetet jelöltek ki Budaörs belvárosában, amely munkanapokon a 8 és 12 óra között jelent időbeli parkolási korlátozást a gépkocsivezetők számára. A várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni.
A szabályozás célja, hogy Budaörs város közigazgatási területének várakozási területnek (várakozási övezetnek és várakozó helyeknek) kijelölt részén a lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki területeket forgalomszabályozási eszközökkel és időbeli korlátozás alkalmazásával is fokozottan védje a közúti közlekedés és a parkolás károsító hatásaitól.

A városvezetés a parkolási szokások megváltozását szem előtt tartva a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte célul, ennek megfelelően 2015. során Budaörs több útszakaszát is a rendelet hatálya alá vonta.

A rendelet megalkotásakor, majd a területi hatályának több lépcsős módosítása során a Kossuth Lajos utcában csak a Kisfaludy utca és Kárpát utca közötti szakasz került be a várakozási övezetbe, az Egészségház forgalmának parkoló igényét figyelembe véve. A parkolási szokások fokozatos átrendeződése, és az utca várakozási övezethez viszonyított közeli elhelyezkedése miatt Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 16/2016. (IV.22.) számú határozatával a rendelet területi hatályát 2016. május 15-től kiterjesztette a Kossuth Lajos utca Kárpát utcától Nefelejcs utcáig tartó szakaszára is, továbbá a Kereszt utca és a 1902, 1906 és 1909 helyrajzi számú közök (Lajta köz) teljes hosszára. Ezen a területen az időbeli korlátozás időtartama az övezet többi területén érvényben lévő 2 óra helyett, munkanapokon 8 és 12 óra között 3 óra, az Egészségházba érkezőkre való tekintettel.

A rendelet hatálya alá került szintén 2016. május 15-től az Ébner György köz belső, főúttal párhuzamos, továbbá az Öntő utca Felsőhatár utca – Fém utca közötti szakasza is, mindkét útszakaszon 2 órás időkorlátozású területként.

A budaörsi lakosok gépkocsinként egy, a budaörsi telephellyel rendelkező cégek két időmérő tárcsát kapnak térítésmentesen.

Az övezeten belül található (a várakozási területről kiszolgált) ingatlanok tulajdonosai időkorlátozás nélküli parkolásra jogosító engedélyt (úgynevezett várakozási hozzájárulást) kérhetnek a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeletén. Az engedélyt szintén a szélvédő mögött, jól látható helyen kell elhelyezni.
Az időkorláthoz kötött parkolási terület továbbra sem minősül őrzött parkolóhelynek.

A szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete ellenőrzi.

Időmérő tárcsák az alábbi helyeken kaphatók:
MINI ABC 2040 Budaörs, Budapesti út 112.
Festék Mester Kft. 2040 Budaörs, Budapesti út 75.
Dr. Bubó Állatpatika 2040 Budaörs, Budapesti út 66.
Virág Ajándék bolt 2040 Budaörs, Budapesti út 49.
Cseh-Mege ABC, Templom tér 11.
nFc-Info Kft., Szabadság út 14.
Jókai Mór Művelődési ház (9 órától), Szabadság út 26.
Védő-és munkaruházati Bolt, Szabadság út 43.
Tom Market ABC, Szabadság út 44.
Jóág Sziget, Szabadság út 61.
Ruhaklinika, Szabadság út 62.
Papír Irószer Bolt, Szabadság út 73.

A parkolási övezet határai és az időmérő tárcsát árusító boltok a csatolt térképen láthatóak.

Parkolási rend Budaörsön, 2016 május

Parkolási rend Budaörsön, 2016 május

A kép kattintásra megtekinthető!

Forrás: Budaors.hu