Brexit: A britek a kilépésre szavaztak

Brexit: A britek a kilépésre szavaztak

Az Egyesült Királyságban a szavazók 52 százaléka úgy döntött, az országnak ki kell lépnie az Európai Unióból. A népszavazáson a részvétel 70 százalékos volt, ez a döntés megváltoztathatatlan.

Hihetetlen fordulat következett be a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről tartott népszavazáson. A szavazás előtt, még mindenki azt valószínűsítette, hogy a britek észbe kapnak, és végül a maradás mellett döntenek; az utolsó közvélemény-kutatás is 10 pontos Brimain előnyt jelzett.

Ennek ellenére a britek – egy végig nagyon szoros szavazáson – végül mégis a kilépésre szavaztak. A jelenlegi állás szerint 17,061,744 – 15,864,555 arányban (győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség) győzött a Brexit, ami kb. 52-48 arányú győzelmet jelent a kilépés-pártiak számára.

Mikor lép ki Nagy-Britannia ténylegesen az EU-ból?

A kilépési tárgyalásokat várhatóan csak ősszel kezdi meg David Cameron, most lemondott miniszterelnök utóda. A tárgyalások legalább két évig tarthatnak. Tisztázni kell Brüsszellel a kereskedelmi szerződéseket, Nagy-Britannia hozzáférési lehetőségeit az uniós belső piachoz, a vámtételeket a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben. Az ország így várhatóan 2018-ban fog kilépni az EU-ból.

Mi lesz azzal a több százezer magyarral, aki már most Nagy-Britanniában dolgozik?

A mostani ígéretek szerint nekik nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Ha azonban a Brexit komoly gazdasági visszaesést okoz Nagy-Britanniában, és az országban megszorítások jönnek, akkor az elsőként a vendéglátásban éreztetheti hatását, ahol a legtöbb magyar dolgozik.

Hogy lehet majd tanulni Nagy-Britanniában a kilépés után?

A most tanulók még változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat. Attól függően, hogy az ország milyen megállapodást köt az EU-val, többféle variáció lehetséges. Megmaradhat az az alapelv, hogy az EU-ból érkezett diákok a hazai diákokkal azonos feltételekkel pályázhatnak. Ha azonban a kilépés után az EU-s diákokat másként kezelik, akkor a mostaninál is súlyosabb tandíjakat kell fizetniük, nem kapnak állami egészségbiztosítást, illetve diákhitelt sem.

Mi lesz például a hétéves költségvetéssel, a 2017-es soros brit EU-elnökséggel, a náluk található uniós ügynökségekkel?

Iszonyatosan bonyolult aprómunka vár azokra, akiknek majd szét kell szálaznia az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolatát. Túl azon, hogy például el kellene dönteni, egyáltalán milyen lesz a jogi viszonyuk a jövőben, olyan kevésbé szem előtt lévő apróságok is vannak, amik miatt rengeteget kell majd vakarnia a fejét mindkét félnek. Még az Európai Bizottság szakértői is csak szűkszavúan válaszolgattak az újságíróknak tartott brüsszeli techikai eligazításon, amikor a részletekről kérdezték őket.

Források:

Gyorstalpaló: 10 egyszerű válasz, mi lesz a Brexit után

Brexit: A britek a kilépésre szavaztak – Mit jelent ez, és mi történik most?