Beszélgetés Zsuffa Tünde íróval emberi sorsokról, szenvedésről, kitartásról és hűségről

Beszélgetés Zsuffa Tünde íróval emberi sorsokról, szenvedésről, kitartásról és hűségről

Zsuffa Tünde íróval az emberi sorsokról, szenvedésről, kitartásról és hűségről beszélgetett Sánta Áron, a budaörsi PostArton tartott könyvbemutató alkalmával.

A 2016. október 11-én tartott könyvbemutatóról készült videót, itt lehet megtekinteni.

Zsuffa Tünde könyvei

Paprika rummal – egy kalandos élet

A Paprika rummal című családregénnyel a magában több kitörni készülő vulkán erejét egyesítő szerző édesapjának állít szívszorító emléket. Zsuffa Oszkár élete tele volt tragédiákkal, szenvedéllyel, árulással, folyamatos küzdelmekkel és újrakezdésekkel. Havannában született, majd hazatelepülvén nehéz és igen “nagytermészetű” férfivá vált. Ismerte Hemingway-t, Mindszentyt és Kádárt. Egyszer halálra is ítélték, de utolsó pillanatban kegyelmet kapott. Gyűlölte a kommunizmust, imádta az Istent és Magyarországot. „A paprika rummal pont annyira provokatív, mint a könyv főhőse, az apám. Egész életét végigkísérte a túlfűtöttség, egyszerre tombolt benne a magyar hazaszeretet és a szülőhazájából származó kubai temperamentum. Sohasem hagyta nyugodni lobbanékonysága, állandóan harcban állt a rendszer keltette igazságtalansággal szemben, és küzdött a saját, illetve családja életéért. Halálos ágyán megígértem, megírom a történetét, melyet heves érzelmek, csípős megjegyzések és merész, néhol megbotránkoztató tettek szőnek át. A paprika rummal önmagában ugyan valószerűtlen párosításnak tűnik, de abban rejlik a történet pikantériája, hogy minden szó igaz benne….” (Zsuffa Tünde)

Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban

Az Angyal a földi pokolban című regény lehetne akár egy szerelmi történet a II. világháború idején, s ábrándozhatnánk egy apácák által nevelt bátor, de igen makacs nő és egy osztrák orvos sorsszerű egymásra találásáról. Ennél azonban sokkal többet nyújt a könyv. Olyan húsbavágó kérdéseket vet fel, melyeket a háború utáni kor politikai és hatalmi pozíciói kényszerítenek ki, melyek harcba állítják az embereket egymással, és önmagukkal szemben is. Menni vagy maradni, tenni vagy lapulni, élni vagy meghalni… Horthy Miklós testőrparancsnokának lánya, Balázsovich Antónia és Lucca Engel szerelme csak a rendszer által létrejött pokoli világ kórház biztos menedéket nyújtott számukra egymás megismeréséhez, nem adott azonban oltalmat a Vörös Hadsereg bevonulása ellen. Hiába álltak a Nemzetközi Vöröskereszt szolgálatában, nem kerülhették el saját kegyetlen sorsukat: míg Lucca egy szibériai lágerben küzdött az életéért, addig a budai úri lány a kommunista diktatúra kíméletlen igazságszolgáltatásával találta szemben magát, és vált nincstelenné. 1956 októberében a Sziklakórházban találkoznak újra. Vajon elég erős volt-e a szerelmük tizenkét év kínszenvedés, erőszak, megtorlás és kitelepítés után? A fel nem dolgozott tragédiák árnyékában képesek-e küzdeni közös jövőjükért, és helyesen dönt-e Antónia élete legfontosabb kérdésében: haza vagy szerelem?

Zsuffa Tünde: Híd közepén

„Zsuffa Tünde legújabb, a Híd közepén című regénye az Angyal a földi pokolban cselekményének méltó folytatása. Balázsovich Antóniának és a korábbról ismerős karaktereknek ezúttal olyan harcokban kell helytállniuk magukért és egymásért, melyekben a béke illúziója mögé bújva leselkedik rájuk az igazi veszély. A hidegháború idején játszódó történet szereplőit állandó megfigyelés, zaklatás és ellehetetlenítés teszi próbára Ausztria Magyarországhoz ezer szállal kötődő, ám mégis teljesen más világában. Ebben az új közegben mindennek fájdalmasan magas ára van. A szerelemnek, az őszinteségnek, a becsületnek, éppen úgy, mint a hallgatásnak, vagy magának az életnek. Hosszú évek teltek el, mióta Antónia és orvos szerelme, Lucca Engel először találkozott egymással a magyarországi pokolban. Azóta alig maradt valami az őket formáló polgári környezetből. Horthy Miklós kormányzó testőrparancsnokának lánya az 1956-os forradalom után ugyan menedéket talál Bécsben a kommunista diktatúra kegyetlen bosszúja elől, házassága is reménykeltően indul, de a boldogságot ismét szűken mérik számára az égiek. Útjába nemcsak a sors gördít akadályokat, hanem a múlt árnyai idegenbe is követik őt… Megpróbáltatásaiban igazi támaszra lel Andreas Möller személyében. A félelmet nem ismerő haditudósító az emberiség által valaha teremtett legszörnyűbb háborús zónákat járja, és elsőként érti meg az új, kétpólusú világ rejtett működését.”

Zsuffa Tünde könyvei

Kapcsolódó linkek

Zsuffa Tünde: „Esküszöm, hogy egyszer hazatérünk” – Szívszorító könyvbemutató Bécsben a Pázmáneumban

Az igazság és a hit győzelmének könyvei