Megdöbbentő számok Budaörs Város költségvetésében I. rész

Megdöbbentő számok a Budaörs költségvetésében

Megdöbbentő számok Budaörs költségvetésében. 2014. óta Wittinghoff Tamás és a jelentős többségben lévő Budaörs Fejlődéséért Egyesület állítja össze Budaörs Város költségvetését. Megnéztük mire költenek és mire nem. Az eredmény elképesztő!

2014. után valami nagyon megváltozott Budaörsön és ennek az eredménye már jelentősen meglátszik a város költségvetésben is. Az idei 2017-es költségvetés már a harmadik olyan költségvetés amit Wittinghoff Tamás és egyesülete a BFE állított össze.

Korábban is elemeztük a költségvetés számait, de most az utóbbi négy évet összevetve, pontosan látszik, hogy milyen értékeket tart szem előtt a jelenlegi városvezetés..

Civil szervezetek támogatása (pályázat)

2015-ben a Civil szervezetek támogatásának megfaragásával indított a BFE. Először a pályázat keretösszegét csökkentették 31 millióról, 25 millióra, majd olyan pályázati kiírást készítettek, melynek feltétele lett a 10%-os önrész és a pályázható összeget  is 1 millió forintban  maximalizálták.

Így a város három nyugdíjas egyesülete, jelentősen kevesebb támogatást kapott az elmúlt két évben! A Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület a 2014-es támogatás felét kapta 2015-ben és 2016-ban, azaz évente 500 ezer forinttal kaptak kevesebbet. A Bobák Bálint Nyugdíjas Országjáró Egyesület évente 200 ezer Forinttal kapott kevesebbet. Míg a Budaörsi Városi Nyugdíjas Egyesület „csak” 107 ezer forinttal kapott kevesebbet az elmúlt két évben.

De még ennél is rosszabbul jártak a város civil szervezetei. A Budaörsi Kolping Család Egyesület 2015-ben a 2014-es támogatás egyharmadát sem „nyerhette” meg a BFE-s pályázaton. A 2014-es 650 ezres támogatásukból, 200 ezer lett.

A Magyar Történelmi Szalon támogatása is évről-évre csökken, a Kertészek és Kertbarátok Egyesülete 2016-ban már nem is pályázott… és még sorolhatnánk a civil szervezeteket.

2015-ben és 2016-ban is nyújtott be módosítóindítvány a budaörsi Fidesz-KDNP frakció a civil szervezetek támogatására, de a BFE-s többség ezeket rendszerint leszavazta vagy napirendre sem vette…

Az idei 2017-es pályázatot már kiírták, de még nem zárult le, ezért a 2017-es év még nem szerepel a grafikonon.

Civil szervezetek támogatása (pályázat)

Civil szervezetek támogatása (pályázat)

(a képek nagyíthatóak!)

Költségvetési sorok alakulása 2014-2017

A költségvetés soraiból is látszik, hogy mire költ és mire nem költ a „független” liberális városvezetés. A helyi civil szervezetek támogatása az előző pontban már említett módon 31 millióról 25 millióra csökkent. A nemzetiségi önkormányzatok pályázható kerete is a civil kerethez hasonlóan csökkent 3 millió forinttal a 2014-es évhez képest és az elmúlt három évben egyáltalán nem is változott. A Budaörsi Advent támogatása a felére csökkent, míg az animációs fesztivál és képzés idén már 25 millió forinttal szerepel a költségvetésben.

Animációs fesztiválra van pénz, nyugdíjas egyesületekre nincs? – merül fel a kérdés. Minden jóindulattal (nem feltételezve, hogy újabb kifizetőhelyet alakít ki a BFE magának) örülünk, hogy Animációs fesztivál lesz Budaörsön. De ha a nyugdíjas egyesületekre nincs pénze Budaörsnek, akkor Animációs fesztiválra honnan van?

Volt olyan a BFE kampányában, hogy csökkentjük a civil szervezetek, köztük a nyugdíjas egyesületek támogatását? – Én nem emlékszem ilyenre..

Budaörs költségvetése költségvetési sorok

Budaörs költségvetése költségvetési sorok

(a képek nagyíthatóak!)

Költekezés, Szakértői díjak, propaganda

Figyelem! A legmegdöbbentőbb sorok következnek. A szakértői díjak idén elérték a 67 millió forintot! Míg 2014-ben 15 millió forint volt ezen a soron, idén 2017-ben már 67 millió forintot költ Budaörs szakértőkre…

Ismét milliókról beszélünk, mikor a civilek és a nyugdíjas egyesületek támogatására nincs pénz…

A többi sor is kiemelkedő, annak ellenére, hogy a 67 millió forint árnyékában már szinte fel sem tűnnek. Tájékoztató anyagok készítésére, propagandára idén már 6,2 millió forintot költ az önkormányzat, szemben a korábbi 2014-es kevesebb mint 4 millió forinttal!

Nincs pénz a nyugdíjasokra, de van pénz propagandára! Éljen W…

A helyi média szolgáltatás (melyből 6 millió a helyi újságok finanszírozására megy), szintén évről évre többe kerül. Ebből finanszírozza a városvezetés a város weboldalát, amin részrehajló beszámolók jelennek meg rendszeresen.  (Meg még ki tudja kiket finanszíroznak ebből)

Budaörs költségvetése - Költekezés

Budaörs költségvetése – Költekezés

(a képek nagyíthatóak!)

Itt még nincs vége! Hamarosan folytatjuk!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Nyilvános a 2017-es költségvetés, Képviselő-testületi és bizottsági ülések lesznek februárban

Nincs válasz a 12 milliós polgármesteri keretre!

Megalázó és botrányos bizottsági ülésen a nemzetiségi önkormányzatok támogatása

Animációs szakképzés beindítása Budaörsön