Megújult és kibővült a budaörsi tűzoltólaktanya

Megújult és kibővült a budaörsi tűzoltólaktanyaMegújult és kibővült a budaörsi tűzoltólaktanya

2017. augusztus 26-án ünnepélyes keretek között adták át a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület felújított és kibővített telephelyét a Dózsa György út 10. szám alatt. Az átadáson Bretzfeld és Kisújfalu tűzoltóinak küldöttei és számos hazai település önkéntesei, valamint a helyi közélet szereplői is megjelentek. 

A budaörsi önkéntes tűzoltók eddigi három szerállása eggyel bővült, amelyben a törökbálinti lóvontatású muzeális kocsit fogják tárolni. Az új részen megújult a konyha, az öltöző, a karbantartó műhely. Az emeleti részen pedig a parancsnoki iroda, a mellékhelyiségek és a nagyterem. Elektronikus beléptető rendszert is kiépítettek a nagyobb biztonság érdekében.

Az ünnepség elején a tűzoltózenekar eljátszotta a Himnuszt, majd Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a budaörsi önkéntes tűzoltók külön díjazás nélkül végzett áldozatos munkáját dicsérte beszédében, és elmesélte, hogy azt a tűzoltóautót, amit évekkel ezelőtt a bretzfeldiektől kaptunk még most is használják a kisújfalui önkéntesek.

Sallai László tűzoltó alezredes, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője azt emelte ki, hogy az önkéntes tűzoltók munkája jól kiegészíti a hivatásosakét, a felsőbb szervek is elismerik, hogy hatékonyan és hasznosan vesznek részt a tűzesetek elhárításában. „Az önkéntes addig önkéntes, amíg elhatározza, hogy belép a tűzoltók kötelékébe. Onnantól kezdve hivatásszerűen végzik ők is a munkájukat” – fogalmazott. Hozzátéve: olyat még nem látott, hogy önkéntes tűzoltó meghátrált volna a feladatától azért, mert az számára nem kötelező. Beszédében jókívánságát fejezte ki, hogy mindig, mindenki épen és egészségesen térjen vissza ide, a laktanyába a bevetésekről.

Petró Tibor, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltók Közhasznú Egyesülete elnöke röviden elmesélte a budaörsi tűzoltóság történetét. 1889-ben hozták létre a Tűzoltó Egyletet az iparosok, a falu központjában. A Templom téri, mai Szertár kávézó épületében volt a telephelyük 2004-ig, akkor költöztek át az önkormányzat tulajdonában lévő, hajdanvolt hentesüzlet helyére. Az önkormányzat kötelességének érezte, hogy finanszírozza a fejlesztéseiket, így ennek keretében került sor erre a beruházásra is, amit munkájuk elismeréseként kaptak, így az elnök megköszönte a polgármesternek, Budaörs Város Önkormányzatának és mindenkinek, aki támogatta és részt vett a felújításban.

A német és osztrák tűzoltók küldöttei, Peter Schüll Budaörs testvérvárosából, Bretzfeldből és Norbert Lackinger St. Pöltenből hozta el parancsnokaik, és az ottani tűzoltók jókívánságait.
Ezt követően Hodut János parancsnok a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség Szolgálati Érdemérem bronzfokozatú elismerését adta át Gyenizse Imrének, majd a vendégek is átadták a jeles alkalomra hozott ajándékaikat: egy antik tűzoltó csákányt, egy régi típusú tűzoltó autómodellt, egy speciális feszítővasat, egy kisplasztikát és egy tűzoltósisakot, illetve olyan hasznos dolgot is mint a kávé- és söradagoló gép és egy nagy porral oltó.

 

A jelképes szalagot Petró Tibor és Wittinghoff Tamás közösen vágta át, majd az egybegyűltek elénekelték a Szózatot, amelyhez a zenét ismét a tűzoltózenekar szolgáltatta.

 

Forrás: Budaors.hu http://www.budaors.hu/?module=news&action=show&nid=187249#MIDDLE

 

Képgaléria: http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2017/08/26/megujult-a-budaorsi-tuzoltosag-epulete-nezzek-meg-milyen-lett-kepek/