A Kőhegy csapadékvíz elvezetésének ütemei, mi valósult meg eddig?

A Kőhegy csapadékvíz elvezetésének ütemei, mi valósult meg eddig?A Kőhegy csapadékvíz elvezetésének ütemei, mi valósult meg eddig?

A Kőhegy csapadékvíz elvezetése, a kőhegyi pincék, támfalak problémája régóta téma a környéken lakók körében. Mi valósult meg eddig?

Rejtélyes süllyedés a Kereszt utca - Szép utca kereszteződésénél

Rejtélyes süllyedés a Kereszt utca – Szép utca kereszteződésénél

Korábban írtam a rejtélyes süllyedésről amire lakosok lettek figyelmesek a Kereszt utca – Szép utca kereszteződésénél lévő parkolóban. Nem először süllyedt meg, többször is helyreállították, majd újra megsüllyedt.

Az ügy kapcsán többen megkerestek a kőhegyi csapadékvíz elvezetése, a kőhegyi pincék, támfalak problémájával, ezért levélben fordultam az önkormányzathoz, hogy tájékoztatást kapjak a Kőhegy vízelvezetése kapcsán végzett vagy folyamatban lévő munkákról.

Az elküldött levelem:

Tisztelt Lőrincz Mihály, Műszaki Ügyosztályvezető Úr!

Tájékoztatást szeretnék kérni a napirend előtt felvetett Kereszt utca – Szép utca kereszteződésénél található süllyedés kapcsán. (Hogy áll az ügy? Sikerült-e megállapítani a süllyedés okát?)

Továbbá a Kőhegy vízelvezetése kapcsán szeretnék tájékoztatást kérni. Milyen felmérések, eredmények, megoldás javaslatok és konkrét munkák történtek az elmúlt 3 évben? Vannak-e folyamatban lévő vagy tervezett munkák?

Köszönettel:
Löfler Dávid

Nehezen, de megérkezett a válasz

Hogy miért kellett több mint egy hónapot várnom az egy A4-es oldalnyi válaszra, amiben a feltett két kérdésből csak az egyikre sikerült választ kapnom, abba most nem mennék bele… De már értem miért panaszkodnak olyan sokan a polgármesteri hivatal ügyintézésére.

A válaszlevél elektronikusan beszkennelt kép ként, pdf formátumban érkezett (2017-ben), ezért bemásolni ide egyben nem tudom, viszont letölthető innen: tájékoztatás Löfler Dávidnak.

Vázlatosan az alábbi összefoglalóban is olvasható:

BUDAÖRS – KŐHEGY GEOKÖRNYEZETI SZAKVÉLEMÉNYE

2008. októberében készült el a Kőhegy geokörnyezeti szakvéleményének első kötete, Kőkapu és Kőhát utcák környéke címmel. 2008. októberében elkészült a második kötet Kőkapu és Kőhát utcák kivételével a teljes Kőhegy címen.

A két szakvélemény igen nagy terjedelmű, megtekinthetőek az alábbi linkeken:

KŐHEGY GEOKÖRNYEZETI SZAKVÉLEMÉNYE I. kötet Kőkapu és Kőhát utcák környéke

KŐHEGY GEOKÖRNYEZETI SZAKVÉLEMÉNYE II. kötet Kőkapu és Kőhát utcák kivételével a teljes Kőhegy

2011-ben a felülvizsgálták

2011-ben elkészült a Kőhegy egész területére a csapadékvíz elvezető rendszer felülvizsgálata, és a hiányzó vízelvezetési létesítmények terve. A megvalósítást két ütemben tervezték.

2014 I. ütem

2014-ben, az I. ütem keretében az alábbiak épültek meg:

  • Kőkapu utcai csatorna a Bor utcában folytatódik. Kiépült a csatornának a Kőkapu – Bor utca kereszteződésétől a Nefelejcs utcában húzódó Frankhegyi árokig egy tehermentesítő ág.
  • Kőszirt utcában folyóka épült
  • Szép utcai árokba surrantók készültek

A II. ütem (mikor???)

A II. ütem az alábbi létesítmények építését tartalmazza:

  • Kőszikla utcában folyóka
  • az utcából indulva a Kőfejtő utcában zárt csapadékvíz csatorna
  • a Szép utcában a 3-13 számú ingatlanok elé pedig burkolt árok

A II. ütem első két létesítményének megvalósításához meg kell építeni a Kálvária utca Kisfaludy utca felöli végét, mivel az itt épülő csatorna lesz a befogadójuk.

A levél megjegyzi még, hogy a geokörnyezeti szakvélemény zárt csatornák építése helyett, a csapadékvizek felszínen történő elvezetését javasolja. Sok helyen a keskeny utcákban csatorna építését a meglévő közműhelyzet sem teszi lehetővé.

Miért nem történt semmi előrelépés 2014 óta?

A válaszlevélből is látszik, hogy 2014-ig folyamatosan voltak előrelépések (2008, 2011, 2014,). De 2014 óta úgy tűnik, hogy megtorpant a fejlesztés. 2017-ben még nincs becsült dátum a II. ütemhez sem.

Úgy tűnik a jelenlegi városvezetésnek kevésbé fontos a terület fejlesztése, ami később komoly gondot jelenthet.

Mi a helyzet a süllyedéssel?

Rejtélyes süllyedés a Kereszt utca - Szép utca kereszteződésénél

Rejtélyes süllyedés a Kereszt utca – Szép utca kereszteződésénél

Bár az első levélben nem érkezett válasz, újabb levélváltás után és bizottsági ülésen való felszólaláskor ígéretet kaptam, hogy hamarosan arról is tájékoztatnak. Ha minden igaz már megkezdték a süllyedés feltárását.

A Kereszt – Szép utcai kereszteződésben lévő süllyedést hétfőn tárja fel a BTG Kft.