KSH-kérdezőbiztosok kopogtathatnak szeptember 1-étől

Központi Statisztikai Hivatal (KSH)Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budaörs településen önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételt hajt végre 2017. szeptember 1. és 2018. április 30. között.

Az adatgyűjtés keretében 6000 felnőtt magyarországi – köztük budaörsi – lakos készség – és kompetenciaszintjét mérik fel a kérdezőbiztosok a PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) részeként. 

A reprezentatív felmérés a GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 azonosító számú „Részvétel az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérése Programjában (PIAAC)” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg.

A projekt célja a felnőttek készségeiről készített eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatásban történő részvétel, valamint az eredmények hazai, illetve nemzetközi publikálásának, az erre épülő kutatásoknak, továbbá új, kompetencia alapú képzési programok kifejlesztésének elősegítése.

A mérés kizárólag statisztikai célból történik. Az egyedi adatokat bizalmasan kezelik, azok mások számára nem hozzáférhetőek.

Az adatgyűjtés során a statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény előírásainak megfelelően járnak el a felmérést végzők.

A lakosság és az önkormányzat részére hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a 06 (80) 200 766 telefonszámon, vagy a piaac@ksh.hu e-mail címen ad további felvilágosítást a KSH.

A projektet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal konzorciumi együttműködés keretében valósítja meg. A konzorcium vezetője a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal.

A nemzetközi felmérés 2008-ban indult, Magyarország 2016-ban – a felmérés harmadik hullámában – csatlakozott a résztvevők közé. A tervek szerint a femérést tízévenként megismétlik, hogy követhető legyen, hogyan változnak a felnőttek készségei országokon belül, valamint az eredmények a többi résztvevő ország eredményeivel összehasonlíthatóak legyenek.

A PIAAC felmérést egy 1500 fő bevonásával elvégzett módszertani tereppróba előzte meg, amelynek célja a felmérés eszközeinek tesztelése volt. Az OECD nemzetközi előírásainak megfelelő tesztelést Magyarország sikeresen teljesítette.

A PIAAC felmérés az elmúlt években világszinten 33 országban zajlott le sikeresen. A főmérés hazánkban 2017. szeptember 1-jén indul, az adatgyűjtés 8 hónapon át tart. A főmérés során összesen 6000, tudományosan megalapozott statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott, magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit mérik fel személyesen a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából. A felmérés egy számítógépen kitöltött háttérkérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll. A felmérésben történő részvétel önkéntes és név nélküli, hatására egy átfogó, reprezentatív tájékoztatás készül a lakosság készségeiről és kompetenciáiról.

A PIAAC felmérés első eredményeit előreláthatólag 2019-ben hozzák majd nyilvánosságra. Az eredmények 2019-re tervezett publikálása OECD által szabott korlát, amely az összes felmérésben részt vevő országra érvényes. Az OECD előírásai szerint az első eredmények általuk történő publikálása előtt a résztvevő országoknak szigorúan tilos eredményeket közölni. A PIAAC kutatás főmérésének tisztított és összevont adatait tartalmazó adatbázisa nyilvános és kutatható lesz, az adatbázison alapuló elemzések az oktatáspolitika – különösképpen a felnőttképzés –, valamint a foglalkoztatáspolitika számára fontos következtetések levonására lesznek alkalmasak.

A GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 azonosító számú kiemelt projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 2015. szeptember 3. és 2020. december 31. közötti időszakban 1,1 milliárd forintból valósul meg.

Az adatgyűjtéssel és eredményekkel kapcsolatosan a kutatás hazai (https://piaac.nive.hu) és nemzetközi honlapja (http://www.oecd.org/site/piaac) nyújt tájékoztatást.