Budaörsön tovább bővül a korlátozott idejű várakozási övezet

Budaörsön tovább bővül a korlátozott idejű várakozási övezet

A Patkó utcai parkoló és a városháza felszíni parkolója is korlátozott idejű várakozási övezetbe kerül, így 8 és 12 óra között csak korlátozottan (2 órát) parkolhatunk.

A P+R parkolók hiányát továbbra sem oldja meg és a kisebb főút alatt/felett lévő utcákba szorítja a parkoló gépjárműveket a városvezetés által bevezetett korlátozott idejű várakozási övezet, amit most a Patkó utcai parkoló felső részére és a városháza felszíni parkolójára terjesztenek ki, a benyújtott előterjesztés szerint.

Az időbeli korlátozás munkanapokon 8 és 12 óra között került bevezetésre, a várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni. A javaslatról a képviselő-testület dönt szerdán (2018.06.20.).

Patkó utcai parkoló

Patkó utcai parkoló

Patkó utcai parkoló

Városháza

A városháza felszíni parkolójában valóban nagyon nehéz megállni hétköznap délelőtt és ezen javíthat a korlátozott idejű parkolás, de vajon elég lesz-e 2 óra az ügyintézéshez?

 

Városháza

A javaslatról a képviselő-testület szerdán (2018.06.20.) dönt.

Előzmények

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotta a várakozási terület használatának szabályairól szóló 46/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet), mely alapján, 2015. május 1-től korlátozott idejű várakozási övezet került kijelölésre a Budapesti út – Clementis utca körforgalmú csomóponttól a Szabadság út – Petőfi Sándor utca csomópontig. Az időbeli korlátozás munkanapokon 8 és 12 óra között került bevezetésre. A várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni.

A szabályozás célja, hogy Budaörs város közigazgatási területének várakozási területnek (várakozási övezetnek és várakozó helyeknek) kijelölt részén a lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki területeket forgalomszabályozási eszközökkel és időbeli korlátozás alkalmazásával is fokozottan védje a közúti közlekedés, parkolás károsító hatásaitól. A várakozási övezet határai az 1. sz. főúton keleti és nyugati irányban a Szabadság út – Petőfi utca és a Budapesti út – Clementis utca csomópontoknál, északi és déli irányban a főút melletti épületek falsíkjáig terjed, ezáltal a párhuzamos szerviz utakat, és parkolóhelyeket is magába foglalva.

A városvezetés a parkolási szokások várható megváltozását szem előtt tartva a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte ki céljául.

A korlátozott idejű várakozási övezet kijelölésének következményeként, a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai, és a lakossági visszajelzések alátámasztották a korábbi feltételezést, az érintett belvárosi parkolóhelyeket a P+R-ként használók a közeli utcák korlátozás nélküli várakozóhelyeit kezdték el hasonló, akár egész napos parkolási céllal igénybe venni. Emiatt Budaörs Város Önkormányzata 23/2015. (VI.19.) számú határozatával újabb területeket vont a Rendelet hatálya alá.

Előterjesztés

Javaslat a korlátozott idejű várakozási övezet kiterjesztésére