Figyelem: másodfokú hőségriadó lép életbe

hőségriadó lép életbe

A másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tiszti főorvos. Kovács Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte,

a hőségriasztás kedd éjféltől pénteken éjfélig tart.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. augusztus 7. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részében folytatódik a száraz, nyári idő. Az Ibériai-félszigettől Közép-Európán át a Kaukázusig anticiklonális hatás dominál, és meleg levegő tölti ki a térséget. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire nem haladja meg a 36, 37 fokot, de Spanyolországban és Portugáliában nem enyhül a forróság, még mindig több helyen mérnek 39, 42 fok közötti értékeket. Hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra ciklonok és frontok vonulnak, hűvösebb és kissé csapadékosabb az idő. Észak felé haladva egyre alacsonyabb csúcsértékeket mérnek: a Balti-államokban 23, 26 fok a jellemző, de Norvégia északi tájain már csupán 10, 15 fok van. A Kárpát-medencében szerda estig folytatódik a száraz, meleg, nyári idő.

Magyarország időjárása

Hétfőn sokat sütött a nap, emellett fátyol- és gomolyfelhős volt az ég. Kisebb zápor csak az Északi-középhegységben fordult elő elvétve. A hőmérséklet csúcsértéke 29 és 34 fok között változott. Éjszaka általában kevés volt a felhő. Hajnalra 13 és 22 fok közé hűlt le a levegő, a nagyobb városokban és a vízpartokon mérték a magasabb, az Északi-középhegység völgyeiben pedig az alacsonyabb értékeket. Mérőállomásainkon az elmúlt 24 órában nem fordult elő csapadék. Délelőtt folytatódott a derült idő, csak néhol szűrte kevés fátyolfelhő a napsütést. A hőmérséklet 11 órára 26 és 30 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 27 fok volt.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 25,3 fok volt, ez 3,0 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 29 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1017 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Napsütéses idő várható általában kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Zápor, zivatar ma délután, illetve éjszaka nyugaton, északnyugaton néhány helyen fordulhat elő. Délire fordul a szél, amely a Kisalföldön holnap megélénkül, időnként meg is erősödik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 36 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Sok napsütés várható, kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel. Pénteken a Dunántúlon, szombaton másutt is több lehet a felhő, és főként a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első részében 32 és 36, majd 27 és 34 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. augusztus 6. 25,3 °C +3,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 37,8 °C (2012) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,5 °C (1987)