Hibákat kellett javítani a budaörsi költségvetés elfogadásához

Hibákat kellett javítani a budaörsi költségvetés tervezetébenHibás költségvetés Budaörsön

Késett a koncepció, Wittinghoff belázasodott, hibát hibára halmoztak. Így sikerült a 2019-es budaörsi költségvetést prezentálnia a Budaörs Fejlődéséért Egyesületnek a ciklus végére.

2019. február 27-én tárgyalta a budaörsi képviselő-testület Budaörs Város 2019. évi költségvetését, amit több hibajavítás és módosítást követően elfogadott a Wittinghoff Tamás vezette, jelentős többségben lévő Budaörs Fejlődéséért Egyesület (továbbiakban BFE).

Baljós árnyak: koncepciótlanság

Novemberre nem készült el a költségvetés koncepciója, amit a Fidesz-KDNP frakció szóvá is tett. Bíró Gyula alpolgármester a Budaörs TV-ben elismerte, hogy nem készültek koncepcióval hiszen „nem kötelező a koncepció elkészítése”.

Bíró Gyula kijelentései után a decemberi képviselő-testületi ülésre mégis összecsaptak egy „költségvetési koncepciót” ami egy beismerő vallomással ért fel, amellett, hogy tartalmilag nem sok értékelhető elképzelést vagy információt tartalmazott.

A „végleges” és a „javított”

A februári képviselő-testületi ülés előtt két héttel, az első bizottsági ülés előtt 5 nappal került fel a honlapra a 2019. évi költségvetés tervezete. A hivatali felvezetőben elhangzott, hogy a költségvetés készítése legalább 6 hónapos munka, amit a költségvetési koncepció alapján dolgoznak ki.

Felmerül a kérdés, hogy ha 6 hónap a költségvetés elkészítése amit a költségvetési koncepció alapján dolgoznak ki (Amit a BFE elfelejtett elkészíteni), akkor a decemberben – alig három hónapja – elfogadott koncepció hogyan segítette a munkát. De erre már a hibák adják meg a választ.

A pénzügyi bizottság ülésének anyagaihoz újabb dokumentumok kerültek feltöltésre, így a 2019. évi költségvetési rendeletből már lett „VÉGLEGES” és „JAVÍTOTT” verzió is.

„végleges” és „javított”

Wittinghoff is lebetegedett

A pénzügyi bizottság ülésén újabb hibákra derült fény, majd arról folyt a vita, hogy hibás-e a költségvetés, lehet-e róla szavazni.

A költségvetésben szereplő számok alátámasztásairól sem sikerült információhoz jutni, így az sem derült ki:

  • Miért költ 104 millió forintot Budaörs szakértőkre?

Wittinghoff Tamás inkább el sem ment a szakbizottság ülésére, de miután ezt a Fidesz-KDNP szóvá tette, gyorsan megosztott egy lázmérőt ábrázoló képet és a TV vitában már Bíró Gyula azzal mentegette a polgármestert, hogy lebetegedett.

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy lebetegszik, de mivel minden ülésről jegyzőkönyv készül, így dokumentáltan is alátámasztható, hogy Wittinghoff szinte soha nem jár bizottsági ülésekre és azt sem szokta megosztani, hogy éppen beteg…

Wittinghoff a bizottsági ülés után ezt osztotta meg facebook oldalán…

Beismerés: Módosító indítvány készült a hibák javítására

A képviselő-testületi ülésen már nem arról folyt a vita, hogy hibás-e a költségvetés, hanem a hiba mértékéről.

Bíró Gyula kénytelen volt módosító indítványt benyújtani Wittinghoff 
Tamás előterjesztéséhez, a bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP részéről kifogásolt számszaki hibák javítására.

Wittinghoffnak láthatóan kellemetlen volt, hogy a költségvetést több ponton is javítani kellett. Ezért a hibák jelentőségét próbálta tompítani:

  • „belső korrekció”
  • „elírás”
  • „szöveges korrekció”
  • „sorokon belüli pontosság”

A Fidesz-KDNP frakció sajnálatosnak tartja, hogy már a költségvetés tervezetét sem sikerült hiba nélkül elkészíteni és a ciklus végére a BFE láthatóan elfáradt, nem a városra, hanem sokkal inkább az országos ellenzéki politikára koncentrál.

A januári rendkívüli ülésre még csak tervezete sem volt a költségvetésnek, de politikai előterjesztés „Döntés a túlóratörvény vonatkozásában” címen készült. Ebből is látszik mi a fontosabb a jelenlegi városvezetésnek…

Van remény?

Ősszel önkormányzati választások lesznek. A budaörsiek eldönthetik, hogy az összellenzéki szellemi földönfetrengést vagy a város és a lakosság érdekeit szem előtt tartó képviselőket és polgármestert választanak.

Kapcsolódó bejegyzések

Napirend után: Löfler Dávid – Bíró Gyula vita

Csenger-Zalán Zsolt volt a Városi Magazin vendége

Meggyalázták Budaörs jelképét az országos ellenzék elhíresült szimbólumával

Újabb országos ellenzéki hisztéria keltő akció a budaörsi képviselő-testületben