Másodfokú hőségriasztás hétfő éjfélig

hőségriadó lép életbe

Az ország egész területére II. fokú hőségriasztást adott ki 2019. augusztus 10-e szombat éjféltől 12-e, hétfő éjfélig az országos tisztifőorvos. 

A hőségriadót az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásai alapján rendelte el dr. Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ országos tisztifőorvosa.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba – fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.