Botrány a budaörsi egészségügyben

Botrány a budaörsi egészségügybenBotrány a budaörsi egészségügyben

Negyven nap telt el azóta, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központban még karácsony előtt 22 szemműtéten átesett betegből, 12 paciens a szakrendelő egynapos sebészeti részlegén súlyos fertőzést kapott.

Azóta az érintett betegek többségének további műtéteket kellett elszenvedniük, köztük a paciensek szavaival élve „horror szemműtétre” is sor került. A Szent János Kórház orvosai igyekeznek mindent elkövetni a bajbajutottak érdekében, de a kezelések során több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást szenvedhettek el a műtött szemükre. Biztosat e téren még nem tudunk, de mielőbbi felépülést kívánunk az érinett betegeknek.

A sajtótájékoztató apropóját az a tény szülte, hogy városszerte megingott a magánkézben lévő Budaörsi Egészségügyi Központ üzemeltetője iránti közbizalom. A 2016 novembere óta a Jump Consulting Kft. által üzemeltetett városi egészségügyi intézmény vezetése, a panaszosok szerint nem áll a helyzet magaslatán. A műtéteket követő két hétig senki nem kereste fel a betegeket az intézmény részéről, hogy érdeklődjön állapotukról. Január eleje óta egyesével hívogatják be az sértetteket valamiféle peren kívüli alku felajánlásának ígéretével. A vállalkozók által üzemeltetett Egészségügyi Központ közleményben kért elnézést a betegektől. Tudomásom szerint 2019. december 15. óta az egynapos sebészeti részleg nem kapott engedélyt az ÁNTSZ-től további műtétekre.

A város polgármesterének Wittinghoff Tamásnak az eset kapcsán még január elején írott levelemben feltett kérdéseimre csak részben kaptam választ. Ezért a Fidesz budaörsi csoportja nevében kérdezzük:

  • Tervezi-e a város vezetése a betegek felkeresését és a segítségnyújtás felajánlását részükre?
  • Érez-e személyes felelősséget a kialakult helyzetért Wittinghoff Tamás? Hiszen saját bevallása szerint is baráti kapcsolatok mentén lett az üzemeltetés újra magánkézbe adva, a Budaörsi Egészségügyi Központ 2016 novemberében még ideiglenesen, majd 2018 januárjában tíz évre a Jump Consulting Kft. tulajdonosainak.
  • Tervezi-e felülvizsgálni az üzemeltetési szerződést a városvezetés, hogy a jövőben elkerülhető legyen hasonló esetek?
  • Ha az üzemeltető Jump Consulting Kft. üzleti beszámolója szerint 2016 és 2017 között 177 millió Ft-ról 1 377 millió Ft-ra nőtt a nettó árbevétele egy év alatt – ami közel 800 %-os emelkedést jelent -, vajon nem lenne-e az eset tükrében Budaörs számára célszerű ismét városi üzemeltetésbe venni a szakrendelőt és nem a barátoknak, haveroknak, liberális harcostársak rokonainak átengedni ezt az egészségügyi intézményt?

Ha a fenti kérdések remélt megválaszolása nem is tud gyógyírt hozni az érintett 12 beteg szemére, de a budaörsiek bizalmának visszaszerzését előmozdíthatja városunkban.

Budaörs, 2020. 01. 19. 

Czuczor Gergely 

Budaörsi Fidesz Csoport elnöke