Válasz Becz György levelére (sajtónyilatkozat)

óvoda

A budaörsi Fidesz-KDNP sajtónyílvános bejárásra hívta a képviselő-testületet és az önkormányzatot a Levendula utcában a polgármester házával szemben felépült, de engedélyek hiányában megnyílni nem tudó óvodához.

BFE levelezés

A meghívásra Becz György egy sajtónyilatkozattal válaszolt, amit a címzetteknek nem sikerült elküldenie. Ebben kifogásolta, hogy nem kapott meghívót a bejárásra. Természetesen küldtünk meghívót és telefonon is kerestük. (Miután a hivatalos e-mail címére küldött levélre olyan hibaüzenet érkezett, hogy a képviselő postaládája betelt és így nem tud több levelet fogadni.)

Tisztelt Becz György képviselőtársam!

A Fidesz-KDNP frakciója helyszíni tájékozódást szervezett a Levendula utcai óvoda körüli botrány tisztázására, hogy jobban megismerhessük a tényeket, és az építtető, valamint a Polgármesteri Hivatal álláspontját is. Szerettünk volna tisztán látni a polgármester úr házával szemben lévő, speciális nevelési igényű gyermekek számára épült óvoda megnyitását mindmáig akadályozó településképi, építésrendészeti valamint közútkezelői eljárások vonatkozásában. Bíztunk abban, hogy a bejárás során lehetőség adódik megvizsgálni, hogyan lehet közelíteni a felek álláspontját, és megnyugtató megoldást találni az ügyben.

Az eseményre meghívást küldtünk a polgármester úrnak, a hivatalnak, és minden képviselőtársunknak, a budaörsi önkormányzat által fenntartott hivatalos email címükre. Sajnos nem éltek ezzel a lehetőséggel.  A levelező rendszer visszajelzése szerint két BFE-s képviselőnek, Ritter Gergelynek és Önnek betelt az email fiókja, amiből feltételezhető, hogy nem olvassák az oda érkező leveleket. Mivel Ön az érintett körzet képviselője, a budaörsi Fidesz elnöke, Nagy Sándor András személyesen hívta fel Önt, hogy egyeztessen Önnel a bejárás időpontjáról. Ön meg is nevezett egy időpontot, ami Önnek elfogadható lett volna.

Ezek után meglepetéssel értesültünk arról, hogy nem vesz részt a helyszíni szemlén, és egy nekem címzett, de számomra el sem küldött nyílt levelet osztott meg a sajtóban.  Meg is lepődtem, hogy tájékozatlansága miatt azzal vádol, hogy előbb küldtünk meghívót a sajtónak, mint Önnek. Itt szeretném megkérni képviselő urat, hogy a hivatalos címére küldött leveleit olvassa el, hiszen valószínűleg a körzetében élők is az önkormányzat honlapján az Ön neve mellett szereplő hivatalos email címre küldenék leveleiket, ha lenne aki elolvassa.

Azt veti szemünkre, hogy „folyamatban lévő hatósági/jogi ügyeket” kívántunk a helyszínen egyeztetni. Ez pontosan így van. Képviselői kötelességünkből adódik, hogy megismerjünk minden ügyet, amiről szavaznunk kell a testületben, és ami a budaörsiek számára fontos. A szellemi, testi fogyatékkal élő óvodáskorú gyermekek ellátási problémái kiemelten is ezek közé tartoznak. Meglepő számunkra, hogy pedagógusként nem kívánt részletesebben tájékozódni az ügyben. Bocsi István jegyző múlt heti nyilatkozata szerint az ügy másodfokon a testület elé kerül. A Levendula utcai botrány kapcsán eddig már kétszer, a közvélemény kizárásával, szavaznunk kellett. Csak találgatni tudunk arról, hogy a BFE képviselői hogyan szavaznak egy olyan ügyben, aminek a részleteit, indokait csak a polgármesteri hivatal ismeri, viszont azokat nem hajlandó megosztani sem a képviselőkkel, sem a közvéleménnyel. A budaörsiekben joggal merül fel a kérdés, hogy van-e titkolni valója a hivatalnak.

Bizonyára Önt sem hívták meg, mint ahogy a másik felet és a lakosokat sem arra az egyeztetésre, amit Kálóczi Imre alpolgármester úr kezdeményezett a Fidesz tagság számára augusztus 5-én 15:00-kor a városháza 307-es tárgyalójába. Érdekes módon ezen az egyeztetésen jelen volt a hivatal minden érintettje (jegyző, főépítész, kabinetvezető, műszaki ügyosztály vezető, urak) és még nem volt probléma, hogy „folyamatban lévő hatósági/jogi ügy”-ről van szó.

Mi azért szerveztünk bejárást, hogy a lakosokat is meghallgassuk, és a kérdéseiket a helyszínen feltegyük mindkét félnek. Miért ide épült az óvoda, miért óvodát építettek, és igaz-e, hogy az önkormányzat tudta nélkül építettek? A helyszínen elénk tárt bizonyítékok és válaszok minket is megleptek, miszerint az önkormányzat tudtával, sőt a javaslatára építettek SNI gyermekek ellátására alkalmas óvodát. Sajnálatunkra a hivatal részéről senki nem válaszolt a feltett kérdésekre, mondván folyamatban lévő ügyről van szó. Semmiféle jogsértést nem tudott bizonyítani ez idáig az önkormányzat, minden eljárásban az építtető javára döntöttek a hatóságok.

Mint ahogy írja „az építkezés során akkora darut állítottak, mely vagy három telken is túlnyúlt a gémjével.” A helyszínen az is kiderült, hogy hasznosnak is bizonyult ez a nagy daru, hiszen így eleget tudtak tenni a szemben lévő szomszéd, Wittinghoff Tamás kérésének, hogy az ő kéményére is egy új födémet tegyenek fel, amit az építtetők készségesen meg is tettek.

Az az állítása sem felel meg a valóságnak, hogy Fidesz közeli lapokból informálódtam az ügyről. Ezzel szemben a budaörsi lakosok tájékoztattak a Levendula utcai botrányról, akik az RTL klub Házon kívül című műsorából tájékozódtak. Az RTL Klub legjobb jóindulattal sem nevezhető Fidesz közelinek. Az „Óvodát nyitott volna, de erős ellenfélre akadt” című műsor objektíven, részlehajlás nélkül számolt be az óvoda kálváriájáról. Itt Ön is megtekintheti: http://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/ovodat-nyitott-volna-de-eros-ellenfelre-akadt

A bejárás során megjelent lakosokkal történt személyes beszélgetéseim során derült ki számomra, hogy a lakosok többsége a hivatalt hibáztatja, és volt, aki csodálkozott azon, hogy Ön nem vette a fáradságot, hogy személyesen tájékozódjon az ügyben.

Kérem, ne vegye udvariatlanságnak egy Önnél fiatalabb képviselőtársától, de szeretném megkérni, hogy legközelebb a médián keresztüli üzengetés helyett, jöjjön el tájékozódni és olvassa el hivatalos leveleit!

Üdvözlettel:

Löfler Dávid

Fidesz-KDNP képviselő

2015.08.18.