Szubjektív vélemény önkormányzati támogatásból

helyi sajtó

Többen joggal teszik fel a kérdést, hogy egy önkormányzati támogatásból működő helyi újságnak lehet-e szubjektív véleménye, úgy hogy az a függetlennek tűnő hírközléséből is egyértelműen kitűnik?

A Budaörsi Napló az utóbbi időben sokunk szerint szubjektív véleményével negatív színben tüntet fel minden budaörsi Fideszhez köthető eseményt. Az okos város konferenciától, a testületi ülésekig, bármiről is legyen szó, úgy érezzük még maga Wittinghoff Tamás sem tudná rosszabb színben feltüntetni a Budaörsi Fideszt, mint azt a Budaörsi Napló teszi rendszeresen, módszeresen.

Véleményem szerint nem az a baj, hogy az újság főszerkesztőjének Eller Erzsébetnek a Fidesszel ellentétes politikai nézetei vannak, hanem hogy mindezt egy önkormányzati pénzből működő függetlennek kikiáltott médián keresztül tálalja a város lakosságának, Wittinghoff Tamás és a Budaörs Fejlődéséért Egyesület nagy örömére.

Ha ezt Wittinghoff hírmondó vagy Eller Erzsébet címen készítené el a saját költségén, akkor hasonlóan jelen oldalamhoz, a loflerdavid.hu blog oldalhoz, semmi kifogásom/kifogásunk nem lenne és nem is lehetne ellene! De a lakosság tájékoztatására adott közpénzen, önkormányzati támogatásból ilyet csinálni, véleményem szerint teljesen etikátlan.

Ezt a kis részletet találjuk a legutóbbi cikk mellett szubjektív adalékként:

„… De van itt még egy szempont, amit érdemes végiggondolni, mielőtt bárki, bárhogyan véleményt formál. Nevezetesen, hogy mi értelme és célja volt vajon annak a sajtótájékoztatónak, amit május 12-én a Fidesz helyi szervezete és Dr. Kovács Attila a valóban nagyon szép és korszerű fizikoterápiás központban tartott? Az, hogy kiprovokálják Dr. Gamal sajtóközleményét, amiben még nyomozati szakaszban lévő, feltétezett visszaéléseket hozott így, ideje korán nyilvánosságra? A Fidesz helyi tagjainak szempontjából ennek lehet ugyan némi hozadéka a független polgámester megbuktatása érdekében végzett kitartó munkájuk során, mert ha kiborul a bili, annak tartalmából biztosan rá is fröccsen majd néhány csepp..,,” Budaörsi Napló (részlet)

Érdemes összeolvasni a kiemelt részeket. Csodálatosan működik az önkormányzati propaganda gépezet. Nem lepődnék meg, ha ezeket a cikkeket az önkormányzati pénzből finanszírozott politikai szakértők/tanácsadók írnák vagy dolgoznák át megjelenés előtt.