Népszavazás a kényszerbetelepítés ellen

Népszavazás a kényszerbetelepítés ellen

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kényszerbetelepítés ellen.

A referendumra azért van szükség, mert Brüsszel arra tett javaslatot, hogy az Európai Unióba érkező bevándorlókat egy előre meghatározott kvóta alapján ossza szét a tagállamok között, kötelező jelleggel.

Ez tehát azt jelentené, hogy a jövőben brüsszeli bürokraták döntenének arról, hogy hány bevándorlót telepítsenek Magyarországra, az Országgyűlés és a magyar állampolgárok megkérdezése nélkül. Azt, hogy hány bevándorlót telepítenének be, egy képlet alapján döntenék el Brüsszelben. A bevándorlás jelenlegi ütemét és a családegyesítéseket is figyelembe véve mindez öt év leforgása alatt egy szegednyi ember Magyarországra telepítését is jelentheti.

A magyar kormány álláspontja szerint csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel szeretnének együtt élni és kivel nem. Nem engedhetjük, hogy az ország jövőjét meghatározó döntések jogát kivegyék a magyar emberek és az Országgyűlés kezéből. Brüsszelt meg kell állítani! A népszavazáson világos és egyértelmű üzenetet küldhetünk Brüsszelnek. El kell érnünk, hogy vonja vissza a veszélyes javaslatot.

Az október 2-i népszavazás kérdése így szól:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazás menete

A választópolgárok az alábbi kérdésről dönthetnek: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazás időpontját Áder János köztársasági elnök október 2-ára tűzte ki.

A Magyarországon élő (magyarországi lakcímmel rendelkező) választópolgárok szavazása:

• A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, nem kell regisztrálniuk.
• A szavazóhelyiségben a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját.
• A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt aláírással igazolja.
• Szavazni az „Igen” vagy a „Nem” melletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +) lehet.
• Aki a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyétől eltérő helyen kíván szavazni, átjelentkezési kérelmet nyújthat be legkésőbb a szavazást megelőző péntek 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) felveszi a választópolgárt az érintett település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.
• Aki a szavazás napján külföldön szeretne élni a választójogával, annak a választás kitűzése után, legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleti szavazáshoz elegendő a magyar útlevél, magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar jogosítvány bemutatása, lakcímkártyára nincs szükség.
• A fenti kérelmek benyújthatók személyesen (a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában vagy a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában), levélben (a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában, a www.valasztas.hu honlapon vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a www.magyarorszag.hu honlapon.
A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők (határon túli magyarok) szavazása:

• A soron következő országos népszavazáson csak az a külhoni magyar állampolgár vehet részt, akinek a választási regisztrációs kérelme a népszavazást megelőző 15. napig eljut a Nemzeti Választási Irodába.
• A kérelem online is kitölthető és beadható a www.valasztas.hu honlapon, vagy ha a választópolgár rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor awww.magyarorszag.hu honlapon. A kérelem levélben is benyújtható a következő címre: Nemzeti Választási Iroda, 1854 Budapest, Magyarország. Ehhez a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető a nyomtatvány („Határon túli magyarok választási regisztrációja”).
• Annak a külhoni magyarnak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta már regisztrált, nem kell újra regisztrálnia.

További információk: http://nepszavazas2016.kormany.hu/

Hirdetmény

Népszavazás a kényszerbetelepítés ellen