Nagy Sándor András újévi köszöntője

Nagy Sándor András újévi köszöntőjeNagy Sándor András

2016 A VÁLTOZÁSOK ÉVE VOLT SZERTE A VILÁGBAN. A BRITEK MEGELÉGELTÉK BRÜSSZEL TÚLKAPÁSAIT, ÉS KILÉPTEK AZ EU-BÓL, AZ AMERIKAIAK MEGELÉGELTÉK A LIBERÁLISOK URALMÁT, ÉS AZ OROSZBARÁT TRUMPOT VÁLASZTOTTÁK ELNÖKNEK.

Európát a migránsok által elkövetett nemi erőszakhullám és véres terrortámadások rázták meg Nizzától Berlinig. Mindez rámutatott arra a naivitásra és gondatlanságra, amivel az európai vezetők, valamint egyes hazai politikusok kezelték a válságot. Sajnos ebbe a sorba tartozik néhány felelőtlen városvezető hazánkban is, beleértve Budaörsöt, akik a lakosok védelme helyett a migránsok védelmét tartották fontosabbnak, és befogadásuk mellett érveltek.

Az év eseményei igazolták a magyar kormány döntésének helyességét a határvédelem megerősítésére, mely ma is biztosítja a budaörsiek biztonságát. Nem meglepő, hogy a migránsok kötelező betelepítése elleni akciót is a Fidesz vezette Budaörsön, míg a városvezetés képtelen volt egy épkézláb elvi állásfoglalásra is. De nem csak a migránskérdés miatt érzi egyre több budaörsi azt, hogy változásra van szükség városunkban.

Világossá vált, hogy Budaörs jelenlegi fejlődési pályája nem tartható fent eladósodás nélkül. A városvezetés a kormányhoz fordult segítségért, mert képtelenek a bevételeinkből kigazdálkodni a szükséges fejlesztések fedezetét. A városvezetés hasonlatos az egyszeri emberhez, aki egyik  kezével a mellét döngeti, hogy mindent a maga  erejéből ért el, a másikkal pedig kölcsönért kuncsorog.

Változásra van szükség. Budaörs egyedül nem képes talpon maradni a jelenlegi vezetés költekezései mellett. Ez már a második alkalom az elmúlt öt évben, hogy a magyar adófizetőknek kell kisegíteniük Budaörsöt. Több, mint 6 milliárd forintos adósságot halmozott fel a város korábban, amiért a kormánynak kellett állni a cechet. Budaörs egy sziget lett, a rejtelmek szigete. Rejtély, hogy az ország egyik legmódosabb városa miért nem tud gazdálkodni a bevételeiből. Kapóra jön tehát a híresztelés, hogy a kormány 2,3 milliárdot von el Budaörstől, aminek persze a fele sem igaz, hiszen az oktatási reform következtében több, mint egy milliárdos tétel szabadul fel a költségvetésben. A pontos számokról a mai napig nem hajlandó tájékoztatást adni a polgármesteri hivatal.

A budaörsi egészségügy is az elmúlt 20 év legnagyobb válságát élte át tavaly. Ez a balliberális városvezetés egészségpolitikájanak kudarca volt, hiszen a szolgáltatásokat kiszervezték egy magáncéghez, melynek tulajdonosa az egykori Gyurcsány kormány SZDSZ-es államtitkára, polgármesterünk jóbarátja volt. Az ellátás színvonala folyamatosan romlott az évek során, a budaörsiek egyre elégedetlenebbek a hosszú sorokkal, a zsúfoltsággal, az elavult épülettel.

Az önkormányzat idén kénytelen volt felbontani a szerződést a szolgáltatóval. Ezután pályáztatás nélkül újra egy kérdéses hátterű cégre bízták az egészségügyet: a cég ügyvezetője ugyanis alig három éve végzett az orvosi egyetemen, és szakvizsgával sem rendelkezik.

Mint kiderült, az ügyvezető nem más, mint polgármesterünk nevelt fia, akinek szerény szakmai önéletrajzát nyilván ellensúlyozta, hogy közszereplőként egy ellenzéki politikai mozgalom társalapítója is egyben, egykori nevelő apjával együtt. Ilyen személyi összefonódásra nincs példa egyetlen magyar városban sem. Úgy tűnik, mintha Budaörsön elsősorban nem a szaktudás, hanem a párthűség számítana, és a döntések nem a lakosok, hanem egy szűk réteg érdekét szolgálnák.

Elmondhatjuk, 2016 legnagyobb tanulsága az volt itt Budaörsön, ami Londonban és Washingtonban is, hogy változásra van szükség. Ehhez kívánunk erőt, kitartást, és boldog újévet!