Elhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgára

Elhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgáraElhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgára

86 éves korában elhunyt Dr. Kovács József László irodalomtörténész, helytörténész, egyetemi tanár, a Heimatmuseum első igazgatója, Budaörs díszpolgára. 

Elhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgára

Elhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgára

Dr. Kovács József László 1972 óta élt Budaörsön, Sopron és Ráckeve után, ahol szintén maradandót alkotott, illetve tanított még Miskolcon, Debrecenben, Zsámbékon és a Károlin Budapesten. Ahogy ő nevezte városunkat: “választott szülőföldem”.  Itt hunyt el 2018. október 21-én, egy nappal a 86. születésnapja előtt.

Családi és szülőhelyi indíttatása okán a német nemzetiségi múlt és hagyományok kutatása szerves részét képezte tudományos munkásságának. Rendkívül sokat tett a testvérvárosi kapcsolatok építéséért, ápolásáért. Aktív résztvevője volt a közéletnek. Kiváló munkájával és szaktudásával megteremtette a Heimatmuseum alapjait, melynek 1990-től volt az igazgatója, közel húsz évig. Ez idő alatt számtalan helytörténeti cikket írt a Budaörsi Naplóba.

A debreceni Kossuth Lajos tudományegyetemen világirodalmat, a szombathelyi Tanárképző Főiskolán irodalomtörténetet, 1977-től a zsámbéki Tanítóképző Főiskolán műelemzést és német leíró nyelvtant tanított. 1992-1996 között megszervezte a Német Irodalomtörténet tanszéket a Miskolci Egyetemen, 1997 óta a Károlyi Gáspár Református Egyetem oktatója volt. Kutatási területe a magyar későreneszánsz és a magyar-német irodalomtörténeti kapcsolatok volt.

Élete utolsó pillanatáig fontos feladatának tekintette a fiatalok ismereteinek bővítését, a magyar és a német nép évszázados kapcsolatainak ápolását, bemutatását, és folyamatosan dolgozott valamilyen új, történelmi témájú könyvön.

Budaörs 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el munkásságát.

Forrás: budaors.hu