Wittinghoff Tamás és képviselői nem támogatták a békepárti határozatot Budaörsön

Wittinghoff Tamás és képviselői nem támogatták a békepárti határozatot BudaörsönWittinghoff Tamás és képviselői nem támogatták a békepárti határozatot Budaörsön

A Fidesz-KDNP képviselői előterjesztették az Országgyűlés békepárti határozatához való támogatói nyilatkozatot, de Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és képviselői nem támogatták, helyette egy sajátos nyilatkozattal álltak elő.

Várható volt, hogy a magát függetlennek beállító, de valójában baloldali városvezetés nem fogadja örömmel a békepárti határozathoz való csatlakozást és esetleg napirendre sem veszi vagy nem támogatja, de arra senki nem gondolt, hogy egy „háborúpártinak” tűnő sajátos nyilatkozattal állnak elő és azt fogadják el.

Békepárti nyilatkozat

Az Országgyűlés március 31-én elfogadta

Az Országgyűlés március 31-én elfogadta a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló békepárti határozati javaslatot, amelyben a parlament egyebek mellett kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

A békepárti határozat támogatására hívta fel a településeket Szita Károly

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Országgyűlés békepárti határozatának támogatására kérte fel a magyarországi települések polgármestereit. Természetesen ez valahogy elkerülte Wittinghoff Tamás Budaörs polgármesterének figyelmét és előterjesztés sem készült volna, ha rajta múlik.

Budaörsön a Fidesz-KDNP képviselői viszont előterjesztették a békepárti határozathoz való csatlakozásról szóló nyilatkozatot, amit a BFE képviselői, Wittinghoff Tamás képviselői már a bizottsági ülésen sem szavaztak meg, majd a képviselő-testület ülése előtti napon egy meglepő módosító indítvánnyal álltak elő.

A parlament által elfogadott béke párti határozat egyik pontja kifejezetten kiemeli, hogy a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet:

„Felszólítjuk a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni!

Ezzel szemben Wittinghoff Tamás és a BFE burkoltan „háborúpárti” nyilatkozata:

Wittinghoff Tamás benyújtott nyilatkozatának szövege:

Egyetért azzal, hogy az európai országoknak minden segítséget meg kell adniuk az ukrán nép számára önvédő harcában annak érdekében, hogy a háború mihamarabb véget érjen, és legyen béke.

úgy is értelmezhető, hogy fegyvereket, katonákat is küldene, ami nem egy békepárti nyilatkozat, sokkal inkább „háborúpárti”.

Ezzel szemben a mi álláspontunk, hogy minden egyes fegyver, minden egyes lőszer és minden egyes háborúval töltött perc további emberéleteket követel. Nagyon sok család élete ment
tönkre, sok gyermek maradt árván, sokan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése lehet megoldás, a további áldozathozatal helyett!

Ahogy az eredeti nyilatkozatban is szerepel: A háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni! -> De ez már semmilyen formában sem jelenik meg a Wittinghoff féle nyilatkozatban!

Wittinghoff által módosított, elfogadott nyilatkozat teljes szövege:

„Határozat az Ukrajna elleni orosz aggresszió egyéves évfordulójáról

Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Egyetért azzal, hogy az európai országoknak minden segítséget meg kell adniuk az ukrán nép számára önvédő harcában annak érdekében, hogy a háború mihamarabb véget érjen, és legyen béke. Az Alaptörvény őseinkre vonatkozó szövegét más hasonló helyzetben lévő népekre is érvényesnek tartjuk, ezért kimondjuk: büszkék vagyunk az országuk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő ukrán népre.”

https://hatarozatok.hu/publikacio/45dc84fa9294886b3fa8863eb3b2818f/ules/42382/773643