Budaörs parkolás, korlátozott idejű várakozási övezetek

Budaörs parkolás, korlátozott idejű várakozási övezetek

Budaörsön a parkolás INGYENES, de a korlátozott idejű várakozási övezetekben, az időkorlátot átlépve büntetésre számíthatunk!

A parkolás Ingyenes, de korlátozott: Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014-ben alkotta meg a várakozási terület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet.

Budaörs parkolás, korlátozott idejű várakozási övezetek

Képre kattintva megtekinthető!

Ez alapján 2015. május 1-től korlátozott idejű várakozási övezetet jelöltek ki (térképen megtekinthető) Budaörs belvárosában, amely munkanapokon a 8 és 12 óra között jelent időbeli parkolási korlátozást a gépkocsivezetők számára. A várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni.

A szabályozás célja, hogy Budaörs város közigazgatási területének várakozási területnek (várakozási övezetnek és várakozó helyeknek) kijelölt részén a lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki területeket forgalomszabályozási eszközökkel és időbeli korlátozás alkalmazásával is fokozottan védje a közúti közlekedés és a parkolás károsító hatásaitól.

Fokozatos kiterjesztés

A városvezetés a parkolási szokások megváltozását szem előtt tartva a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte célul, ennek megfelelően 2015. során Budaörs több útszakaszát is a rendelet hatálya alá vonta.

A rendelet megalkotásakor, majd a területi hatályának több lépcsős módosítása során a Kossuth Lajos utcában csak a Kisfaludy utca és Kárpát utca közötti szakasz került be a várakozási övezetbe, az Egészségház forgalmának parkoló igényét figyelembe véve.

A parkolási szokások fokozatos átrendeződése, és az utca várakozási övezethez viszonyított közeli elhelyezkedése miatt Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 16/2016. (IV.22.) számú határozatával a rendelet területi hatályát 2016. május 15-től kiterjesztette a Kossuth Lajos utca Kárpát utcától Nefelejcs utcáig tartó szakaszára is, továbbá a Kereszt utca és a 1902, 1906 és 1909 helyrajzi számú közök (Lajta köz) teljes hosszára.

Ezen a területen az időbeli korlátozás időtartama az övezet többi területén érvényben lévő 2 óra helyett, munkanapokon 8 és 12 óra között 3 óra, az Egészségházba érkezőkre való tekintettel.

A rendelet hatálya alá került szintén 2016. május 15-től az Ébner György köz belső, főúttal párhuzamos, továbbá az Öntő utca Felsőhatár utca – Fém utca közötti szakasza is, mindkét útszakaszon 2 órás időkorlátozású területként.

A budaörsi lakosok gépkocsinként egy, a budaörsi telephellyel rendelkező cégek két időmérő tárcsát kapnak térítésmentesen.

Az övezeten belül található (a várakozási területről kiszolgált) ingatlanok tulajdonosai időkorlátozás nélküli parkolásra jogosító engedélyt (úgynevezett várakozási hozzájárulást) kérhetnek a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeletén. Az engedélyt szintén a szélvédő mögött, jól látható helyen kell elhelyezni.
Az időkorláthoz kötött parkolási terület továbbra sem minősül őrzött parkolóhelynek.

A parkolást, szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete ellenőrzi.

Időmérő tárcsa

Időmérő tárcsa

Időmérő tárcsák az alábbi helyeken kaphatók:

 • MINI ABC 2040 Budaörs, Budapesti út 112.
 • Festék Mester Kft. 2040 Budaörs, Budapesti út 75.
 • Dr. Bubó Állatpatika 2040 Budaörs, Budapesti út 66.
 • Virág Ajándék bolt 2040 Budaörs, Budapesti út 49.
 • Cseh-Mege ABC, Templom tér 11.
 • nFc-Info Kft., Szabadság út 14.
 • Jókai Mór Művelődési ház (9 órától), Szabadság út 26.
 • Védő-és munkaruházati Bolt, Szabadság út 43.
 • Tom Market ABC, Szabadság út 44.
 • Jóág Sziget, Szabadság út 61.
 • Ruhaklinika, Szabadság út 62.
 • Papír Irószer Bolt, Szabadság út 73.