Pálfordulás Budaörsön is bevándorlás ügyben

Migránsok BudaörsönMigránsok Budaörsön

Úgy tűnik, hogy Budaörsön is pálforduláson megy keresztül az ellenzék és még az „álcivil” volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás is óvva int minket egy esetleges menekülttábor létesítésétől.

Laczik Zoltán a budaörsi MSZP elnöke február 21-én a következő interjút adta az egyik budaörsi helyi újságnak:

“Az idő múlásával sokaknál változott a migránsok megítélése. Kezdeteben én is azt gondoltam, hogy túl van ez az egész ügy dimenzionálva. Aztán megváltozott a véleményem.Vannak olyan politikai szándékok amelyek, saját politikai hasznukra szeretnék fordítani ezt az ügyet, és ezt el is fogadom, hisz ez a politika. Viszont úgy gondolom, hogy tragédiát se kell kiállítani, viszont a veszély mértékét látni kell.” 

Már az elején migránsoknak nevezi az egykor még csak „menekültek”-ként emlegetett ember tömegeket, akikről eleinte még úgy gondolta, csak túl vannak „dimenzionálva”. Aztán megváltozott a véleménye. (Még szerencse, hogy nem ő vezeti az országot) Bár (most) úgy gondolja, hogy ez nem tragédia (csak nehogy később megváltozzon a véleménye…), viszont a veszély mértékére felhívta a figyelmet.

Ez legalább egy őszinte beismerés volt, nem úgy mint az Wittinghoff Tamás esetében történt, amikor (mint kiderült tévesen) felmerült, hogy Budaörsön menekülttábort szeretnének létesíteni.

2015. szeptember 23-ai testületi ülés jegyzőkönyvéből, Wittinghoff Tamás beszédének részlete:

Amit nem olvasott fel és ezek szerint jegyző úr megkapta a papírt – most kapta meg jegyző úrtól –, amiben szerepel két tételben is, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nemzetbiztonsági célú építmény elhelyezésére szóló terület és ehhez hasonlók, akkor valószínűleg az, ami itt közszájon terjeng, akkor mégsem lehet egy indokolatlan kérdés. Bár nem ez az, ami motiválta a Hivatalt, ahogy őt tájékoztatták a dolgokról, de azért azt nem tudja, hogy azt tényleg komolyan gondolta-e a terület felszámolója, hitelezője vagy bár kicsodája, hogy egy iskola mellett, egy városközpontban, ilyennek lehet létjogosultsága, mindenféle közművek nélkül. Ez a cinizmusnál is rosszabb szerinte, de ebben most itt nem akar elmélyülni.

A volt kenyérgyár területére létesítendő menekülttábor gondolatától is láthatóan rosszul lett polgármesterünk, aki eddig minden beszédében a menekültek befogadásáról, a határok megnyitásáról beszélt. Persze könnyű dolga volt Budaörsről, volt SZDSZ-es ként, mindaddig amíg a helyzet nem érintette Budaörs városát.  De amikor úgy tűnt komoly helyzet van, inkább változtatási tilalmat rendelt el, nehogy menekülttábor létesüljön a városban.

„Idióták és aljasak”

Wittinghoff és a bevándorlók

Wittinghoff Tamás facebook oldala („Idióták és aljasok”)

A facebook-on sorra osztotta meg polgármesterünk a bevándorlókról szóló cikkeket különféle kommentárokkal, amikben a rendfenntartókat vagy a kormányt minősítette. Bár a kerítésnek és a kormány határozott fellépésének köszönhetően bizonyos mértékben csökkent a bevándorlás problémája (legalábbis ami hazánkat érinti) a problémát még nem sikerült megoldani (a kötelező betelepítési kvóta még mindig nagy veszély). Viszont polgármesterünk már nem a menekültekkel foglalkozik 🙂 Kockás ing az új kormányellenes divat.