Nagy Sándor András köszöntő beszéde az Okos Város konferencián

Nagy Sándor András köszöntő beszéde az Okos Város konferencián

Okos város konferencia volt május 5-én a sportcsarnokban, ahol a rendezvény ötletgazdája, Nagy Sándor András a budaörsi Fidesz Elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Nagy Sándor András beszéde:

Tisztelt államtitkár úr, helyettes államtitkár urak, polgármester urak, Előadók, Hölgyeim és Uraim!

Harminc évvel ezelőtt történt, a személyi számítógépek hajnalán, hogy Steve Jobs, az Apple vezetője interjút adott a Playboy magazinnak.

Arról beszélt, hogy az életben vannak olyan pillanatok, amikor egyszer csak érezni lehet, hogy itt és most a jövő formálása zajlik. A mai konferencia is a jövő formálásáról szól.

Önök azok a döntéshozók, kutatók, és iparági vezetők, akik meghatározzák a hazai okos városok fejlődésének útját a következő évtizedre.

Megtiszteltetés számomra, hogy az Okos Város konferencia alkalmából köszönthetem Önöket városunkban.

Kérem engedjék meg, hogy külön tisztelettel köszöntsem a rendezvény szervezőjét, az INFOTÉR Egyesület elnökét, Soltész Attilát.

Az INFOTÉR Egyesület évek óta egyedülálló munkát végez a magyar információs társadalom fejlődésért, és ez a mai rendezvény színvonalán is meglátszik. Köszönjük.

Szeretnék köszönetet mondani Zala Mihály úrnak, aki szintén budaörsi, és az elmúlt év során szívén viselte a okos város konferencia ügyét.

Köszönjük!

Budaörs egy különleges helyszín. Az ország legfejlettebb városának számít, a huszadik század mércéje szerint.

A 21. Században, az okos városok hajnalán azonban fel kell ismernünk, hogy új korszakba léptünk. Új lehetőségek és új kihívások adódnak, melyek új megközelítést és új gondolkodást igényelnek.

Hadd mondjak egy példát. A Bevásárlóközpontoknak köszönhetően jelentős jövedelemhez jutottunk elmúlt évek során. Azonban a technológia..

A fejlődés mércéje 15 év múlva nem csak az lesz, hány kilométer út van leaszfaltozva, hány lakásban van víz, villany, csatorna. Hanem hol tart az információs technológia alkalmazásában.

A mi generációnk felelőssége az, hogy meghatározzuk, Mit hoz a jövő városunk számára? Képesek leszünk-e megőrizni fejlődésünk ívét?

Ezt felismerve szervezte meg tavaly a budaörsi Fidesz az első okos város konferenciát Budaörsön. Meggyőződésünk, hogy a városhoz méltó fejlődés, amely megtartó erőt jelent majd a következő generációk számára, az okos város technológiák bevezetésében rejlik.

Az ország egyik legmódosabb városa vagyunk, érjük utol azokat, akik előttünk járnak a Smart City útján.

És most ne is beszéljünk Bécsről, vagy Barcelonáról, akik fényévekkel előttünk járnak.

Érjük utol Hajdúszoboszlót, Tihanyt, vagy Debrecent, ahol már intelligens túravezető alkalmazást használhatnak a turisták, ezzel is növelve a városok vonzóerejét, és bevételét.

Érjük utol Pécset, vagy Sopront, ahol intelligens közlekedési rendszerek működnek.

Érjük utol Gödöllőt, ahol már évek óta működik ingyenes Wi-fi, épp az Invitel jóvoltából, mint ahogy Veszprémben is.

Veszprém egy kitűnő példa arra, hogy hol kellene Budaörsnek tartania. költségvetése hasonló a miénkhez, viszont ők kétszer annyi   lakosról gondoskodnak, mint Budaörs. Ennek ellenére Veszprémben már      online panaszkezelő rendszer segíti a lakosokat, amire bizony itt is nagy szükség lenne.

Az okos technológiák javíthatnák a közbiztonság helyzetét is. Ezt nemcsak városi polgárőrként, de budaörsi családapaként is fontosnak tartom.

A jó hír az, hogy a tavalyi okos város konferencia után végre elindult valami Budaörsön is. városunk néhány hónapja elfogadta egy digitális jövőről szóló programot. bízunk abban, hogy a mai nap után már elindulhat a gyakorlati megvalósítása is a Smart rendszereknek.

Ezért nagy öröm számomra, hogy eljöttek ma városunkba, örömmel várjuk az előadásokat, és ami a jövő formálását illeti ahhoz sok sikert és jó munkát kívánok.