Bugyi községben ültettek fákat, mert Budaörsön nem találtak pótlásra alkalmas területet

Bugyi községben ültettek fákat, mert Budaörsön nem találtak pótlásra alkalmas területet

Bugyi községben ültettek fákat, mert Budaörsön nem találtak a kivágott fák pótlására alkalmas területet, írta meg a Budaörsi Napló 2000. Decemberében. Budaörs nem csatlakozik a fatestvér programhoz sem…

„Minden kivágott fa helyébe kettőt telepítenének” címmel jelent meg egy cikk a Budaörsi Napló 2000. decemberében nyomtatott számában. A cikk szerint 727 darab fát vágtak ki (az októberi számban még 1500 fáról nyilatkozott a „sírögőrcsel” küszködő Miklós Mária főépítész, derül ki a bevezetőből) amit minden kivágott fa után két fával pótoltak volna. Mivel Budaörsön nem találtak fapótlásra alkalmas területet, az erdészeti hivatal jóváhagyásával Bugyi községben 19,6 hektár csereerdőt létesítettek, a fák hároméves gondozását vállalva.

A cikket olvasva mindenki maga döntse el, hogy az akkori városvezetést és a jelenleg is polgármestert, Wittinghoff Tamást próbálja-e mentegetni a cikk szerzője… De akárhonnan nézzük, Budaörs kivágott fáit (1500 vagy 727 darabot), Bugyi községben pótolták, alkalmas hely hiányában…

Bugyi műholdképen

Bugyi község műholdképen

Nem csatlakozunk a Fatestvér programhoz sem

A budaörsi Fidesz-KDNP frakció előterjesztést nyújtott be a Fatestvér programhoz való csatlakozás kezdeményezésére Budaörsön. A program lényege, hogy minden kisgyermek születését egy őshonos facsemete elültetésével ünnepeljük meg.

Ezt a kezdeményezést a Budaörs Fejlődéséért Egyesület, Bíró Gyula alpolgármester módosítóindítványával utasította el, arra hivatkozva, hogy olyan területtel Budaörs jelenleg nem rendelkezik, mely egy ilyen volumenű kezdeményezés megvalósítását biztosítaná.

Minimális előrelépés: Bár a programhoz nem csatlakozunk (feltételezhetően elsősorban politikai okokból), Budaörs város egy saját koncepciót fog kidolgozni a Budaörsön született gyermekek utáni faültetésre.

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!”

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” Immochan-Bauhaus projekt ellen gyűjtenek aláírást a Baross utca lakói, akiknek nem a fejlesztéssel, hanem annak helyszínével van kifogásuk. Nem szeretnék, ha kivágnák a fákat és növelnék az amúgy is jelentős forgalmat a környékükön. Ha mégis kivágásra kerülnek ezek a fák, azt hol fogják pótolni?

A Budaörsi Napló cikke

Budaörsi Napló, kivágott fák Bugyin