Székelyzászló Budaörsön elutasítva

Székelyzászló Budaörsön

A Fidesz-KDNP frakció előterjesztette a Székelyzászló kihelyezését Budaörsön a városháza épületében, de a liberális „független” Wittinghoff Tamás vezette, képviselő-testületben jelentős többségben lévő Budaörs Fejlődéséért egyesület, elutasította az előterjesztést.

Elvi döntés a székely zászló kihelyezéséről, szolidaritásvállalás a határon túli magyarokkal címen nyújtott be előterjesztést a Fidesz-KDNP frakció 2015. decemberében Budaörsön. Az előterjesztés célja lett volna, hogy Budaörs Város önkormányzatának épületében kihelyezésre kerüljön a székely zászló, kifejezve ezzel a határon túli magyarokkal való szolidaritást. Ezt a javaslatot a Képviselő-testület (Fidesz-KDNP, Jobbik) 4 igen, (Wittinghoff Tamás, BFE) 11 nem  szavazattal elutasította.

A napirendhez való hozzászólások is jól tükrözik a jelenlegi városvezetés hozzáállását. Nemrégiben Bakó Krisztina aki szintén a Wittinghoff vezette magát függetlennek valló egyesület tagja, botrányos felszólalásában a következőket mondta a honfoglalásról: „erőszakos nép végigdúlta Európát, lopott, csalt, hazudott, gyújtogatott, mindent bevetett, majd még ráadásul még földet is, azaz hont foglalt magának”.

Wittinghoff Tamás polgármester: Szimbólummá vált a határon túli magyarság egy részének. Markó Béla mondta azt: „Én székely vagyok, de nem szeretem a székelykedést.” Ez a zászló pedig olyan nagy történelmi hagyományra nyúlik vissza, hogy 2004-ben alkotta meg valaki, úgyhogy, a történelmi hagyományokról azért… Persze, elő vehet mindenféle régi jelképet, de hogy ez a zászló ilyen formában, és hogy mióta létezik, ezt azért, akik a dologhoz értenek, azok tudják. – Jegyzőkönyv részlet, Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete, 2015. december 16-ai üléséről

Az előterjesztés:

Sokolowski Márk, Gáspár Béla, Löfler Dávid

Képviselők

ELŐTERJESZTÉSE

A Képviselő-testület 2015. december 16-ai ülésére

 Tárgy: Elvi döntés a székely zászló kihelyezéséről, szolidaritásvállalás a határon túli magyarokkal

Az előterjesztés tárgyalása Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2010. (XI. 12.) ÖKT sz. rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 58. §-a illetve 18.§ (1) bekezdése alapján nyilvános ülésen történik. 

Tisztelt Képviselő-testület!

A nagyváradi helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej (2 millió 130 ezer forint) és 50 ezer lej (3 millió 550 ezer forint) közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak. Az európai parlamenti képviselő ezt a felszólítást támadta meg a bíróságon. A Bihar megyei törvényszék ebben a perben mondta ki november 17-én a jogerős elutasító ítéletet.

A nagyváradi a második olyan romániai eset, amikor a reklámzászlókra vonatkozó jogszabály alapján próbálják eltávolíttatni a székely zászlót. Tavaly októberben a Marosvásárhelyi Bíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet a marosvásárhelyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) rótt ki a reklámzászlónak minősített székely zászló kitűzése miatt.

A marosvásárhelyi bírák részben elfogadták az EMNT panaszát, a bírságot megrovásra enyhítették. Az EMNT fellebbezett a döntés ellen, amely – megítélése szerint – azt jelzi, hogy a bíróság is reklámzászlónak tekinti a székely zászlót.

A történtekre való tekintettel javasoljuk a székelyzászló kihelyezését a városháza épületében, szolidaritásunk jeleként a hátáron túli magyarokkal.

Határozati javaslat a Képviselő-testület részére:

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete elvi döntésével úgy határoz, hogy Budaörs Város önkormányzatának épületében (az erre célra megfelelően kialakított helyre) kihelyezi a székely zászlót, kifejezve ezzel a határon túli magyarokkal való szolidaritását. 

A határozathozatal az SZMSZ a 37. § (1) bekezdése, valamint a 38.§ (1) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséggel és nyílt szavazással történik.

Budaörs, 2015. december 07.

Elvi döntés a székely zászló kihelyezéséről, szolidaritásvállalás a határon túli magyarokkal

Elvi döntés a székely zászló kihelyezéséről, szolidaritásvállalás a határon túli magyarokkal