Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet – Löfler Dávid

Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet - Löfler DávidAhogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet - Löfler Dávid

A Budaörsi Napló készített interjút a budaörsi képviselőkkel, a sorozat többi része elérhető az alábbi linken.

A koronavírus-járvány az egész világon, így hazánkban is kivétel nélkül mindenkit érintett és megviselt. Az eddig ismeretlen vírus terjedéséről, lefolyásáról folyamatosan érkeztek és érkeznek információk, ezért jelen helyzetben nem tehetünk mást, minthogy a járványügyi szakértők és virológusok tanácsait és ajánlásait megfogadva teljes erőnkkel a világjárvány megfékezésére koncentrálunk.

Szomorú volt átélni és látni a bezárt intézményeket, a kiürült éttermeket, az üres utcákat, parkokat, a nézők nélküli sportrendezvényeket. A távol élő családtagok sem találkozhattak egymással. A személyes kontaktusok lecsökkentése érdekében a képviselő-testületi ülések megtartásának lehetősége is megszűnt, a döntéshozatal pedig mindenhol polgármesterek kizárólagos hatáskörébe került.

Magyarország Kormánya a rendelkezésre álló ismeretek alapján folyamatosan vezette be a járványügyi intézkedéseket, amelyek egy része a járvány megfékezése szempontjából nélkülözhetetlen védekezéshez, másik része pedig a gazdaság talpon maradása és újraindítása érdekében születtek. Ma az egész világon közös álláspont, hogy a vírus terjedésének megfékezése és halálos lefolyása ellen az egyetlen hatékony védekezés az oltás. Magyarország kormánya mindent megtett annak érdekében, hogy a lakosság számára beszerezze a megfelelő mennyiségű vakcinát és megszervezze a lakosság beoltását.

Budaörsön már megszokhattuk a baloldali városvezetőktől – de főleg a polgármestertől -, hogy minden megnyilvánulásukban/közösségi média felületeiken, legyen az interjú, ünnepi beszéd, átadóünnepség, megemlékezés, tájékoztató, kormányellenes kampányüzeneteket próbálnak erőltetve átadni, mellőzve a helyi ügyeket, problémákat..

A koronavírus-járvány elején bíztunk abban, hogy ez az időszak a veszélyhelyzetre való tekintettel inkább az összefogásról fog szólni és nem a politikai csatározások terepe lesz. Sajnos nem így történt. Országosan és helyi szinten is azt tapasztaltuk, hogy miközben az emberek összefognak, a kormány a védekezésre koncentrál, addig a baloldal  a vírushelyzetből „halálkampánnyal” próbál valamiféle politikai előnyt kovácsolni. Helyben Wittinghoff Tamás eleinte a járványadatok megbízhatóságát és az elvégzett tesztek mennyiségét bírálta, miközben a WHO Magyarországot dicsérte, majd a 2020-as érettségi megtartását tartotta aggályosnak, ami akkor sok érettségizőt és szüleiket bizonytalaníthatott el. Azon már meg sem lepődhetünk, hogy Wittinghoff Tamás egyik facebook ismerőse volt azaz álmentős, aki az MSZP-s Korózs Lajos videójában is szerepelt, nagy botrányt kavarva.

De a járványhelyzet igazán megdöbbentő megnyilvánulását Laczik Zoltán tette közösségi felületén, ahol is az orosz vakcinák sós tengervízzel való feltöltésével „ironizált/humorizált” saját véleménye szerint. Ezt mi nem tudjuk viccesnek vagy ironikusnak elfogadni, mert ha még annak is szánta nagy nyilvánosság előtt,  emberéletek és az oltakozásba vetett bizalom volt a tét. Bár Laczik Zoltán utólag egy zavaros nyilatkozatban próbált magyarázkodni azzal, hogy ő csak ironikusan fejezte ki magát, mert egyébként oltáspárti, de bocsánatot azóta sem kért. Az eset komolyságát mutatja, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület és a közösségi felületein mindig aktív Wittinghoff Tamás az ügyben kínosan hallgat, még Laczik Zoltán magyarázkodó nyilatkozatát sem osztották meg.

Helyi önkormányzati képviselőként fontos számomra, hogy a budaörsiek érdekeit képviseljem, még akkor is, ha ez nem mindig könnyű a többségben lévő baloldali képviselőkkel és polgármesterrel szemben. Lassan már meg sem lepődünk, hogy előterjesztéseink, módosító indítványaink jelentős része rendre lesöprésre kerül, de amellett a kétszínűség mellett már nehezen tudunk elmenni, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselői azt a javaslatunkat sem támogatták – már második alkalommal -, hogy Budaörsön tartson több közmeghallgatást a képviselő-testület. 2020-ban a járványhelyzet miatt még online formában sem került megtartásra a betervezett évi egy alkalom sem.

És ez miért kétszínűség?

Miközben a politikai pártok készülve a 2022-es választásokra „utcafórumokat”, találkozókat, programokat szerveznek, amin a BFE képviselők is gyakran feltűnnek – sőt már a polgármesteri kabinet vezetője is feltűnt ilyen fórumon más településen -, a Budaörsön teljes többségben lévő baloldal nem tartja fontosnak a budaörsi lakosság problémáinak nyilvános meghallgatását.

A politikai hisztériakeltés a 2022-es választások közeledtével csak nőni fog, hiszen jelenleg úgy tűnik, elsősorban ez érdekli a baloldali városvezetést. A város jövőjére vonatkozó koncepciók, elképzelések hiányosak vagy egyáltalán nincsenek. A vírus továbbra is jelen van, és mindannyiunk közös felelőssége, hogy mielőbb véglegesen megszabaduljunk tőle.

(A Budaörsi Napló sajátos módon tette közzé ezt az interjút, szerkesztői megjegyzéseket, linkeket és egy figyelmeztetést tett az elejére… Erről majd egy további bejegyzésben írok részletesebben..)