Ki a felelős a lakók felháborodásáért?

BSC stadion

A BSC Árok utcai sportcentruma TAO-rendszerű állami finanszírozással teljes körű felújításra kerül, amit a szomszédos utca lakói nagy felháborodással fogadtak. Az ügyben február 18-án lakossági fórumot is tartottak, ahol a projekt részletei és a pálya jelenlegi állapota bemutatásra került.

lakossági fórum BSC

lakossági fórum BSC

A megrendezett lakossági fórumon magam is részt vettem, ahol elkeseredett lakosokkal és a felújítás mellett álló sportolókkal/drukkerekkel találkoztam. A BSC 1924 Futball Kft-től Kiss Károly, klubelnök beszélt a pálya jelenlegi állapotáról és a megvalósuló beruházásról. Majd Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője aki az önkormányzatot képviselte ezen a fórumon többek között többször elmondta, hogy ez nem egy önkormányzati beruházás és mindenben az építési szabályoknak megfelelően jártak el. Ezután jöttek a lakossági kérdések…

BSC stadion

Miért lesz ilyen magas a lelátó?

A lakosok egyik legnagyobb problémája a lelátó magassága volt. A tervekből ott a helyszínen nem tudták eldönteni, hogy az ő ablakukból nézve mit is fognak látni. A másik aggodalom a forgalomnövekedés volt. A parkolás most is sokszor gondot jelent, ezért aggódnak, hogy az új pálya esetleg több látogatót vonz majd.

A projekt 24 órájában vagyunk!

Kiss Károly a klub elnöke elmondta, hogy a projekt 24 órájában vannak, tehát már nem lehet változtatni a terveken. Ha nem kezdenék el a beruházást akkor az egész projekt meghiúsulna. Ez a város és a BSC számára hatalmas kihagyott lehetőség lenne.

 Mi volt a legnagyobb probléma, ami ehhez a helyzethez vezetett?

Nem volt megfelelő kommunikáció a lakosság és a város között, ez többször is elhangzott a lakosok részéről. A lakók nem kaptak tájékoztatást annak ellenére, hogy a tervek nem most készültek. Ha a tervezéskor bevonják a lakosságot vagy velük is egyeztetnek lehet, hogy az így kialakult helyzet elkerülhető lett volna.

Ki a felelős mindezért? Kinek a feladata a lakosság és a város közötti kapcsolattartás?

– Nem a helyi képviselőnek?

Becz György a körzet képviselője is jelen volt ezen a lakossági fórumon. Nem lehetett könnyű helyzetben, hiszen kit okolhatnak a lakosok? Ki az aki bent ül a képviselő-testületben, hogy őket képviselje? Ki az akinek a feladata, hogy őket tájékoztassa? Mit csinál, ha nem ezt… Úgy tűnik számomra, hogy ez most nagyon nem sikerült.

Becz György a körzet képviselője

Becz György a körzet képviselője

Ha időben sikerült volna tájékoztatni a lakosságot, talán nem alakul ki ez a helyzet és nem gyűjtenek 250 aláírást a beruházás ellen. Az így kialakult helyzetet már nem lehet valamelyik fél érdekének csorbításával megoldani. Vagy a város veszíti el az új pálya lehetőségét vagy a lakosok csalódnak a városban, ami az ő érdekeiket is hívatott képviselni.

Köszönjük Képviselő úr!