Megalázó és botrányos bizottsági ülésen a nemzetiségi önkormányzatok támogatása

Zászlók

Nehéz erről a botrányos és megalázó ülésről írni, hiszen átélni sem volt kellemes, nemhogy visszaemlékezni a történtekre. De ha én így érzek, mit érezhettek a nemzetiségi önkormányzatok képviselői?

Hétfőn (2016.02.15) a KMISB ülésén napirendként szerepelt a nemzetiségi önkormányzatok támogatása. A 2015-ben már 20 millióra csökkentett keret, az önkormányzat bevételeinek növekedése ellenére idén sem nőt. A nemzetiségi önkormányzatok részéről összesen 26.189.580 Ft-ra jött igény ami (a város 17 milliárdos költségvetéséhez képest) csupán 6,2 millió forinttal több mint a rendelkezésre álló keret. Ezért a 6,2 millió forintért kellett a nemzetiségi önkormányzatok vezetőit megalázóan kioktatni a már botrányossá forduló ülésen.

Az ülés a 2016-os költségvetési rendelt tárgyalásával indult, ahol elhangzott, hogy majdnem 1 milliárddal több bevétele volt az önkormányzatnak 2015-ben, mint azt betervezték. Fel is szólaltam, hogy bár ez jó hír, de nem vigasztalja azokat a civil egyesületeket, alapítványokat, nemzetiségi önkormányzatokat,nyugdíjasokat, polgárőröket (stb. sorolhatnánk) akiknek a támogatását csökkentették a 2015-ös költségvetésben, mondván az önkormányzat bevételei is csökkenni fognak.

Miután repkedtek a milliárdok, milliók és a több mint 17 milliárdos költségvetés napirendjét befejezve, a bizottság rátért a „2016. évi nemzetiségi pályázatok elbírálása” című napirendjére. Csupán 6.189.580 Ft-ért vették „górcső alá” a nemzetiségi önkormányzatok által benyújtott pályázatokat, hogy azokat csökkentve elég legyen a 20 milliós keret. A BFE képviselői titkolni sem próbálták, hogy ők már előre lejátszották a támogatások mértékét. Sőt azt is eldöntötték, kinek melyik programjára adnak vagy nem adnak pénzt, ha adnak akkor melyikre mennyit. Sorról-sorra, önkormányzatról-önkormányzatra haladva, tartott a megalázó procedúra. A nemzetiségi önkormányzatok megjelent képviselői ugyan kaptak szót, de ez az ülés inkább a számonkérésről szólt, mintsem a támogatásról. Volt olyan nemzetiségi önkormányzat amelyik inkább bejelentette, hogy ebben az esetben nem kér támogatást, majd valahogy megoldják. Mások próbálkoztak megértetni a BFE-s képviselőkkel, hogy ilyen mértékű támogatás megvonás esetén nem tudnak megtartani bizonyos programokat, hiába támogatja csökkentett összeggel az önkormányzat.A német nemzetiségi önkormányzat (a kitelepítés 70 éves évfordulója évében) 13 milliós támogatásából majdnem 3 millió forintot veszíthet el.

Bár már a napirend előtt jeleztem: Fidesz-KDNP frakciója írásbeli módosítóindítványt nyújtott be, a nemzetiségi önkormányzatok támogatásának kiegészítésére, hogy ne kelljen a benyújtott támogatási igényeket csökkenteni (és ezt a méltatlan helyzetet is elkerülhettük volna), Bakó Krisztina mindenáron tárgyalni akarta a napirendet, hiszen ők már előre eldöntöttek mindent. A keretösszeget és a támogatások összegét is…

A budaörsi németek kitelepítése 1946

A budaörsi németek kitelepítése 1946

Mire megy el a pénz?

Helyi szószólók: A BFE nagy büszkén jelentette be, hogy megalkotja a helyi szószólók/ombudsmanok rendszerét. (Erre van pénz, a nemzetiségi önkormányzatokra nincs?)

Az országban egyedülálló módon helyi esélyegyenlőségi szószóló kezdheti meg a munkát Budaörsön.

(Hirdeti a város weboldala…)

Polgármesteri és alpolgármesteri új autókra volt.

Wittinghoff Tamás jutalmára mindig volt, van, lesz. (úgy tűnik)

A költségvetésből emeljünk ki pár tételt:

Helyi média szolgáltatás (Polgármesteri Kabinet) 19 247 000

Tájékoztató anyagok készítése, propaganda (Polgármesteri Kabinet) 6 129 000

Szakértői díjak (Polgármesteri Kabinet)  32 874 000

Budakörnyéki tv – Budaörsi műsorok gyártása és sugárzása (Polgármesteri Kabinet) 48 750 000 (Lesz kékszalag film a polgármester főszereplésével?)

Telekuckó üzemeltetés (Polgármesteri Kabinet)  11 500 000

Polgármester, alpolg. Dologi kiadásai 12 665 000

Iparűzési adó (bevétel) 7 280 000 000