Zajmérés Budaörsön 2023. eredmények – Nem jó, de nem is tragikus?!

Zajmérés Budaörsön 2023. eredményekZajmérés Budaörsön 2023. eredmények

Közlekedési zaj miatti lakossági bejelentések miatt öt budaörsi helyszínen zajmérést végeztetett a Budaörsi önkormányzat. Az elvégzett mérések szerint sürgős intézkedést, beavatkozást igénylő határérték túllépés nincs, de egészségügyi szempontokat figyelembe véve zajcsökkentési megoldások mérlegelése indokolt.

Zajmérés Budaörsön 2023. eredmények

Nem jó, de nem is tragikus?!

Miközben Wittinghoff Tamás a szokásos kormány elleni baloldali érdekektől vezérelt országos politikai csatáit vívja, nem sok ideje marad a Budaörsi lakosság problémáira és igényeire. A lakossági fórumok elmaradása, leszabályozása, ellenére is bizonyos ügyek elérnek egy olyan szintre a közösségi média és a bejelentések száma miatt, amivel már foglalkoznia kell a városvezetésnek is.

Így született meg az őszi Budaörsi közlekedési zaj vizsgálatának jegyzőkönyve, ami bár harsogja, hogy „határérték túllépés nincs sem az autópálya közlekedési zajából adódóan, sem a városon belüli közutak miatt”, de azért az összefoglalójában megjegyzi:

  • A város kezelésében lévő zajvédőfalak meghosszabbítása, felújítása
  • Forgalom lassítás
  • Zajcsillapító sövény telepítése a Szerviz út rézsűjére

A helyzet komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a mérés publikálása előtt, de már a mérés elkészülte után az egyik BFE-s képviselő gyorsan bejelentette: Felülvizsgáljuk mind az állami, mind az Önkormányzati zajvédő fal hatékonyságát, illetve egyéb zajcsökkentési lehetőségeket, mint a rézsű oldalának növényesítését.

A mérési jegyzőkönyv nem részletezi, de a csatolt képein jól látszik, hogy a zajvédőfalak többhelyen már nincsenek jó állapotban.

A város kezelésében lévő zajvédőfalak meghosszabbítása, felújítása

Helyszínek és eredmények

A mérésekre 2023.10.09. és 2023.10.19. közötti időpontokban került sor öt helyszínen:

  • Szivárvány utca 30. ingatlan előtti terület, buszvégállomás
    • Határérték túllépés nem áll fenn, a zajterhelést leginkább az autóbuszforgalom és a Baross utca zaja okozza
  • Vak Bottyán u. 26/1. ingatlan előtti közterület
    • Határérték túllépés nem áll fenn, az autópálya zaja alig halható az utca szinten (emeleten már zavaróbb lehet), a reggeli nagyobb zajszintet nem az autópálya, hanem az Alsóhatár utca megnövekedett forgalma okozza. A bejelentéseket ez indokolhatta.
  • Szellő utca 45. ingatlan előtti közterület
    • Határérték túllépés itt sem áll fenn, de az autópálya és a szerviz út nagy forgalma összeadódva jelentős mértékű, zavaró zajterhelést okoz, ami erősebb zajok esetén már egészségügyi kockázatokat is jelenthet. A bejelentéseket ez indokolhatja.
  • Baross utca 177. ingatlan előtti közterület
    • Határérték túllépés itt sem áll fenn, de a mérés is említi, hogy az 55 dB feletti hangok már jól hallhatóak és a 70 dB felettiek már idegesítőek, kellemetlenek lehetnek. Ezek a zajok már alvás-zavarokon túl megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az emeleti szinteken a zajvédőfal kevésbé lehet hatékony.
  • Kossuth Lajos utca 7., Budaörsi Egészségügyi Központ melletti közterület
    • Határérték túllépés nem áll fenn, az autópálya zaja alig halható az utca szinten. A zajterhelést a Kossuth Lajos utca és a Szabadság út nagy forgalma okozza.

A részleteket érdemes a mérési zajmérési jegyzőkönyvben megnézni!

Kapcsolódó dokumentumok:

A zajmérés eredményeit a mellékelt vizsgálati jegyzőkönyvben lehet megtekinteni:

Zajmérési jegyzőkönyv

Adatok forrása: Budaors.hu