Jelentős közcélú fejlesztéseket kíván megvalósítani a Bauhaus Budaörsön

BAUHAUS tanulmányterv: újra napirenden, a civilek tiltakoznakBAUHAUS tanulmányterv

Jelentős közcélú fejlesztéseket kíván megvalósítani a Bauhaus Budaörsön- ezzel a címmel adott ki közleményt a budaörsi önkormányzat.

A BAUHAUS beruházás kapcsán már több alkalommal írtam a lakosok aggodalmairól és az ezzel kapcsolatos eseményekről. Most az önkormányzat adott ki sajtóközleményt, amiben a beruházást és az azzal megvalósuló fejlesztéseket méltatják.

Az önkormányzati közlemény elismeri, hogy:

„A Bauhaus által tervezett fejlesztési elképzelés megvalósításához Budaörs Város Településszerkezeti Tervének, és helyi építési szabályzatának (HÉSZ) módosítása szükséges. Ezt az önkormányzat tudja végrehajtani.”

De már előre menekül:

„(szemben az építési engedély kiadásával vagy az erdőkivonás engedélyezésével, amelyekre az önkormányzatnak nincs ráhatása).”

FONTOS MEGJEGYEZNI:

NEM az újabb áruházzal vagy a BAUHAUS-al van gondja a lakosoknak, hanem annak helyszínével van kifogásuk. Abban mindenki egyetért, hogy egy újabb multi pénzt hoz a városnak és fejlesztéseket a lakosságnak. De nem mindegy milyen áron!

Miért adtak ki most sajtóközleményt?

De miért is volt szükség a sajtóközleményre? Miért nem inkább a lakossági fórum időpontját ismertették?

Egyszerűen azért, mert az országos média is elkezdett foglalkozni a beruházással. Három nagyobb cikk is megjelent a témában:

MNO – Fura indokkal magyarázza a budaörsi polgármester, miért kell áruház a zöldbe

INDEX – Fákat kivágva nyitnának Bauhaus áruházat Budaörsön, a lakosság nem boldog ettől

24.hu – Erdőirtás Budaörsön: a polgármester szerint a beton jobbat tesz a városnak

Wittinghoff az egyik ilyen Facebook-csoport vitájában szögezte le egy eddig nyilvánosságra nem hozott szakvéleményre hivatkozva, hogy Budaörsnek környezetvédelmi szempontból is kifejezetten jobb a beépítés, mint az erdő. A polgármester ezt az álláspontját azzal a természettudományos ténnyel is alátámasztotta, hogy télen amúgy sincs lomb a fákon.

A lakosokat mikor hallgatják meg?

A képviselő-testületi ülésen feltettük a kérdést, hogy mikor lesz lakossági fórum, amire konkrét időpontot nem tudta mondani, de azt ígérték kettő is lesz.

Kapcsolódó bejegyzések

Budaörsön erdőt vágnak ki, BAUHAUS épülhet a helyén

BAUHAUS tanulmányterv: újra napirenden, a civilek tiltakoznak

Becz György nyílt levelet kapott a választókerületében élő lakosoktól

Lakosoknak a képviselőt vagy képviselőnek a lakosokat kell tájékoztatnia?

Jelentős közcélú fejlesztéseket kíván megvalósítani a Bauhaus Budaörsön

A Decathlontól nyugatra elterülő jelenleg gazos, cserjés területen áruházat készül építeni a Bauhaus barkács- és építőanyag-áruházlánc. Az önkormányzat hosszas tárgyalásokkal elérte, hogy a fejlesztő több közcélú beruházást is megvalósítson, amelyek eredményeként javulni fog a környék és a város lakosságának életminősége, amit előzetes hatástanulmány is igazol.

Önkormányzatunk minden eddig megvalósult és ezután létrejövő beruházás során kiemelt szempontnak tartja, hogy a fejlesztések az itt élők érdekeit szolgálják, és a létrejövő projektek a környezet szempontjából is kedvezőbb körülményeket teremtsenek a város lakói számára. Így épültek a városban felüljárók, elkerülő utak, parkok stb.

A mai napon több online lapban cikk jelent meg a tervezett Bauhaus-beruházással kapcsolatban, amelyekben félreértések – esetenként direkt ferdítések – láttak napvilágot a projekt kapcsán. Ezek tisztázása érdekében önkormányzatunk az alábbiakban tájékoztatja a lakosságot a beruházással kapcsolatos tényekről.

Budaörs városa abban (is) különbözik a magyarországi települések többségétől, hogy nálunk a döntéseket hosszas és alapos előkészítés előzi meg, amelynek során minden érintettnek módja van arra, hogy álláspontját kifejtse, érveljen mellette, és ezeket az érveket figyelembe is vesszük. A tervezett Bauhaus-beruházás kapcsán is hosszas egyeztetések voltak, és vannak folyamatban, hiszen az egy évvel ezelőtt napvilágra került elképzelések az önkormányzat számára is elfogadhatatlanok voltak. Időközben azonban sikerült elérni, hogy a beruházó számos közcélú fejlesztés megvalósítását is vállalja, maximálisan szem előtt tartva mind a környék, mind a város lakosságának érdekeit.

A kérdéses terület közvetlenül az autópálya mellett helyezkedik el, a Decathlontól nyugatra. A területre a hatályos szabályozás szerint bármilyen gazdasági épület építhető, így csupán idő kérdése volt, hogy mikor és milyen beruházás valósul itt meg.

Mivel a telek magántulajdonban van, a tulajdonos akár a teljes növényzetet is kivághatná, a forgalmat pedig ráengedhetné a jelenlegi közútra, a Baross utcára.

A Bauhaus által tervezett fejlesztési elképzelés megvalósításához Budaörs Város Településszerkezeti Tervének, és helyi építési szabályzatának (HÉSZ) módosítása szükséges. Ezt az önkormányzat tudja végrehajtani (szemben az építési engedély kiadásával vagy az erdőkivonás engedélyezésével, amelyekre az önkormányzatnak nincs ráhatása). A HÉSZ módosításához természetesen feltételeket támasztottunk. Önkormányzatunk a tárgyalások legelején rögzítette, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a terület közlekedési elemeinek fejlesztése, a jelenleg forgalmas Baross utca tehermentesítése, a zöldfelület nagy részének valamint a tervezett áruház és a lakóövezet között egy zöld védősávnak a megtartása szükséges. A tárgyalások eredményeként biztosított, hogy az új áruház forgalma csak a szervizút felől történhet, és összességében a beruházás nem zavarhatja a telek mögötti lakóházak nyugalmát.

A beruházó mindezt maximálisan elfogadta, és további fejlesztéseket is vállalt, amelyeket – ha létrejön a beruházás – egy olyan településrendezési szerződésben rögzítünk, amely alapján ezek a vállalások az ingatlanok tulajdoni lapjára is rákerülnek.

A beruházó vállalásai a következők: a 3 hektár erdő művelésből való kivonásának ellentételezéseként 6 hektár erdőt telepít, felét Budaörs területén értékes tölgy- és cserfákkal. Fizikailag csak 1,5 hektár jelenleg elhanyagolt, bozótos bokros-fás terület szűnik meg, az ugyanekkora területű, ott megmaradó, eddig használhatatlan invazív akác-állományt az áthatolhatatlan aljnövényzettől kitisztítják és pihenőparkot alakítanak ki, sétautakkal, közvilágítással, pihenőszigetekkel. Az áruház lakóházak felé eső felén pedig a növényzet 10-17 m széles zöld védősávként marad meg.

A terület közlekedési helyzetét fogja javítani, hogy a már ott működő áruházak (Auchan, IKEA, Decathlon) és az autópálya közé 3 új körforgalmat építenek, amelyek révén kialakulhat végre a jelenleg egyirányú szervizút hiányzó Ny-K-i iránya. Ez nagyban fogja segíteni a Baross utca tehermentesítését. Vállalja továbbá a beruházó egy közeli játszótér modernizálását is, szintén a környéken élők jobb életkörülményei biztosítása érdekében.

Összességében maga a tervezett épület a leendő pihenőpark előtti zajvédő fallal együtt a jelenlegi helyzethez képest jelentősebb védelmet nyújt a mögötte lévő lakóházaknak, mind a zajvédelem, mind a szállópor tekintetében. Ezt – mivel a kérdést kiemelt szempontként kezeltük és méréseket végeztettünk, szimulációt készíttettünk – az erről készült tanulmány is igazolja.

Vágó Csaba
polgármesteri kabinetvezető