Budaörsön erdőt vágnak ki, BAUHAUS épülhet a helyén

Budaörsön erdőt vágnak ki?! BAUHAUS épülhet a helyén?!Van az a pénz...

Wittinghoff Tamás előterjesztette, a szakbizottságon levették napirendről, kénytelen volt visszavonni. Most újra bejelentették, hogy Budaörsön kivágják a fákat. (Lesz csere erdő…) Ennyire volt „fantom terv” az idő előtt nyilvánosságra került dokumentum, amiről a városvezetésnek egy darabig „fogalma sem volt”.

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” Immochan-Bauhaus projekt?

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” Immochan-Bauhaus projekt?

Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” – Ezzel a címmel tiltakoztak a helyi lakosok, civilek. Aláírást gyűjtöttek, online petíciót indítottak, de most úgy tűnik minden hiába, kivágják a fákat Budaörsön.

FONTOS MEGJEGYEZNI: NEM az újabb áruházzal vagy a BAUHAUS-al van gondja a lakosoknak, hanem annak helyszínével van kifogásuk. Abban mindenki egyetért, hogy egy újabb multi pénzt hoz a városnak és fejlesztéseket a lakosságnak. De nem mindegy milyen áron!

Kapcsolódó anyagok a témában:

Budaörsön erdőt vágnak ki, BAUHAUS épülhet a helyén

BAUHAUS tanulmányterv: újra napirenden, a civilek tiltakoznak

Becz György nyílt levelet kapott a választókerületében élő lakosoktól

Kivágják a fákat, de mi történt eddig? Menjünk végig a főbb eseményeken vázlatosan..

  • Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő! Immochan-Bauhaus projekt ellen gyűjtöttek aláírást a Baross utca lakói, akiknek nem a fejlesztéssel, hanem annak helyszínével van kifogásuk.

  • 2016. október 5-én lakossági fórum volt Budaörsön, ahol a lakosok az erdő kivágásáról és a beruházásról kérdezték a polgármestert.

    Wittinghoff Tamás meghallgattatta magát a közmeghallgatáson

  • Wittinghoff Tamás a lakossági fórumon közölte:egyelőre az, hogy oda fog-e bármi épülni, az a jövő zenéje, nem tudják. Az viszont tény, hogy amikor az Auchan beruházás annak idején elindult, egyébként ugyanezeket az érveket mondták el, vagyis tönkre fog menni a környezet, a Baross utcában lévő ingatlanok értéke csökkenni fog, ráadásul még a kisvállalkozások is tönkremennek. Ehhez képest, akiknek a Baross utcai sorházakban van ingatlanuk, 5-10 szeresért tudják eladni azokat az ingatlanokat, mert az autópálya és a lakóházuk közé került egy olyan épülettömb, amely gyakorlatilag hermetikusan elzárja az autópályától az ingatlanaikat.”
    //Megjegyzés: A BAUHAUS oldalán hasonló érveléssel találkozhatunk, véletlen lenne?

  • 2016. december 5-én (KÉT HÓNAPPAL KÉSŐBB!!) már a szakbizottság tárgyalta Wittinghoff Tamás előterjesztését, aminek rendkívül terjedelmes (nem két hónap munkája) melléklete volt a város és a beruházó megállapodása.

  • A dokumentum kiterjed az erdő kivonására és a csereerdősítésre is:

    A dokumentum kiterjed az erdő kivonására és a csereerdősítésre is

    A dokumentum kiterjed az erdő kivonására és a csereerdősítésre is

     

Az Immochan kötelezettséget vállal arra, hogy a Budaörs 4184 hrsz-ú, 4147 hrsz-ú, a 4134/9 hrsz-ú és a 4134/29 hrszú ingatlan erdő művelési ágban lévő alrészletét, tehát az összes erdő művelési ággal érintett területet, azaz, összesen 3,03 ha területet saját költségén a művelésből kivonja. Ennek megfelelően az Immochan kötelezettséget vállal arra, hogy a TRSZ aláírását követő 30 napon belül a kivonási eljárást megindítja, továbbá vállalja, hogy az erdő művelésből kivont terület helyett az illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott helyen és mennyiségben saját költségén csererdősítést végez. Az Immochan tehát az erdő művelési ágból való kivonás és a csereerdősítéssel kapcsolatosan felmerülő összes költséget teljes mértékben maga viseli.

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” Immochan-Bauhaus projekt?

  • Vándor András (BFE által delegált külsős bizottsági tag) a szakbizottság ülésén hozzászólásában tiltakozott a fák kivágása ellen. „(jegyzőkönyv)… Úgy érzi, hogy számára ez egy csomó kérdésben elfogadhatatlan. Nem csak a 15 méter, hanem az erdő kivágása politikailag – úgy érzi -, hogy pláne életveszélyes ügy, amibe nem szabadna belemenni…”

  • Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) a szakbizottság ülésén hozzászólásában többször is megkérdezte a Bauhaus projekt részéről megjelent feleket, hogy mióta tart az együttműködés.

  • A Bauhaus projekt képviselőjének válaszából kiderült, hogy már tavasz óta. „(jegyzőkönyv) Bakos Anita: Tájékoztat, konkrétan, a Bauhaus projektről, tavasz óta. De előtte is voltak egyeztetések az önkormányzattal, mert az a hosszú távú érdeke, hogy ez a terület hasznosítva legyen.”

  • A szakbizottság napirendjéről visszavonták az előterjesztést a város vezetés részéről. (Részben azért mert a saját képviselőik sem támogatták az előterjesztést és a fák kivágását.)

  • Beszámoló készült Budaörs Város környezeti állapotáról, a légszennyezettség mértéke két szennyezőanyag tekintetében meghaladja a határértéket, zajtérkép alapján pedig megállapítható, hogy nagyon magas a zajterhelés bizonyos területeken.

    Budaörs autópálya menti terület zajtérképe – nappali zajterhelés (LDEN) Budaörs autópálya

    Beszámoló Budaörs Város környezeti állapotáról

  • Wittinghoff Tamás a képviselő-testület ülésén, szépen, halkan és nagyon kellemetlen képet vágva, visszavonta az előterjesztést.

Már úgy tűnt feladták, amikor a médiából értesültünk arról, hogy mégis megvalósul a projekt.

  • „BAUHAUS szakáruház épülhet Budaörsön” – jelent meg a Budaörsi Napló oldalán 2017. augusztus 8-án.

  • Nem tudni, hogy mi módosult a polgármester előterjesztése óta, de a BAUHAUS weboldalán is elismerik, hogy fákat fognak kivágni.

    A BAUHAUS weboldalán is alátámasztják a fák kivágását, igaz gyorsan hozzáteszik, hogy lesz csere erdő és új zöld területek…

    „A részben csökkenő fás terület kétszeresének megfelelő nagyságban új erdőt telepítünk az önkormányzat iránymutatásával, az illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott helyen és mennyiségben.”

  • Szeptember 10-én családi napot tart a BAUHAUS Budaörsön.
    ((A láncfűrészek zaját, a szeptember 10-én rendezendő BAUHAUS családi nap nyomja majd el!?))

A BAUHAUS weboldalán megerősítik a fák kivágását, de ígérik, hogy nem lesz kevesebb a zöld terület..

A BERUHÁZÁS MIATT MENNYIVEL CSÖKKEN A ZÖLDTERÜLET A VÁROSBAN?

A BAUHAUS szakáruház építéséhez szükséges területrendezéssel nem lesz Budaörsön kevesebb zöldterület.

A részben csökkenő fás terület kétszeresének megfelelő nagyságban új erdőt telepítünk az önkormányzat iránymutatásával, az illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott helyen és mennyiségben. A csere-erdősítéssel várhatóan 3 hektár új, jó minőségű, egyebek mellett pl. tölgyfákból álló erdőt létesítünk majd a budaörsi lakosság számára, Budaörs határain belül. A pihenőpark kialakítása emellett további 1 hektár zöld területet jelent. Emellett az erdészeti hatóság iránymutatása szerint a környező hegyekben további 3 hektárnyi erdőt ültetünk.

Bugyi községben ültettek fákat, mert Budaörsön nem találtak pótlásra alkalmas területet

Ez mind szép és jó lenne, de nemrég azért nem valósult meg a fatestvér program Budaörsön mert nem volt elég hely fák telepítésére. Majd kiderült, Bugyi községben ültettek fákat, mert Budaörsön nem találtak a kivágott fák pótlására alkalmas területet, írta meg a Budaörsi Napló még 2000. Decemberében.

Mit szólt ehhez a Törökugrató körzetében mandátumot szerzett BFE-s képviselő, Becz György?

A körzetben élő lakosok többször is megkeresték a körzet képviselőjét Becz Györgyöt, akit a projekt leállítására, áthelyezésére kértek. Ennek ellenére Becz György még a szakbizottság ülésére sem ment el.

Nem először érezhetik a körzetben élők, hogy őket nem képviseli a megválasztott képviselőjük. Korábban a BSC Árok utcai sportcentruma kapcsán nem kommunikált megfelelően, így komoly felháborodást keltett a lakosok körében és veszélybe sodorta a beruházást.

Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) honlapjáról egy kis idézet:

„A Budaörs Fejlődéséért Egyesület azért jött létre, hogy legyen egy olyan szervezet a városban, amely pártpolitikai érdekektől mentesen dolgozik, kizárólag a város fejlődését szem előtt tartva.

Ehhez pedig:

– kikéri az itt élők legszélesebb körének véleményét,

– felkutatja azokat az embereket, akik magas szinten művelnek különböző szakterületeket, és bevonja őket a településfejlesztési munkába

– együttműködik a település közösségeivel, civil szervezeteivel.

Célunk, hogy városunk a lehető legjobb irányba fejlődjön, mindannyiunk megelégedésére!

Mi valósult meg ebből ebben az ügyben? …

+1 Meghívót kaptam budaörsi föld napjára. Nem fogják elhinni mi lesz a program…

Meghívót kaptam budaörsi föld napjára.

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk
a Föld Napja Alapítvány és az Auchan közös, „Mit tehetsz te?”című környezetvédelmi vándorkiállításának ünnepélyes megnyitójára

A rendezvény időpontja:
2017. augusztus 31., (csütörtök), 11:00
Az esemény helyszíne:
Budaörs Város Önkormányzata
(2040 Budaörs, Szabadság út 134., aula)

Az Auchan budaörsi áruháza az Auchan az Ifjúságért Alapítványon keresztül 8 000 euróval támogatta a Föld Napja Alapítvány „Fenntartható Budaörsért – ültess fát és versenyezz klímabarát étrenddel” című projektjét, amelynek célja a felmelegedést lassító fák ültetése, a fenntartható, egészséges étrend újjáélesztése. A projekt zárásaként augusztus 31. és szeptember 15. között egy környezettudatosságra nevelő kiállítás nyílik Budaörs Város Önkormányzatán, amely ezt követően az Auchan budaörsi áruházában, majd év végéig több budaörsi iskolában lesz megtekinthető.

Az előzmények fényében igen érdekes program lesz…

Az egészségügyi központ körüli botrányhoz tudnám hasonlítani a helyzetet. Aki követi a budaörsi médiát, felfigyelhetett rá mennyi pozitív hír van mostanában az egészségügyi központ kapcsán. Már látom, hogy ezek után minden hónapban Budaörs (és kedves vezetője) lesz a legzöldebb, legtöbb fát ültető település a budaörsi híradásokban.

Csak győzzük elhinni…