Településképi Arculati Kézikönyv Budaörs

Településképi Arculati Kézikönyv BudaörsTelepülésképi Arculati Kézikönyv Budaörs

Elkészült és véleményezési szakaszban van a Településképi Arculati Kézikönyv Budaörsön. – Lakossági fórum lesz 2017. augusztus 16-án, szerdán 16 órakor.

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv

A Településképi Arculati Kézikönyv elkészült és megtekinthető. 2017. augusztus 16-án, szerdán 16 órakor Lakossági fórum lesz Budaörsön, melynek egyik témája a Településképi Arculati Kézikönyv lesz, ahol a lakosság véleményezheti az elkészült dokumentumot.

Településképi Arculati Kézikönyv

A dokumentum letölthető innen. A dokumentum mérete a képek miatt igen jelentős lett (40MB). /Megtekintése számítógépen javasolt/ Pár kép és a bevezető szövege alább megtekinthető.

  • Településképi Arculati Kézikönyv
    Településképi Arculati Kézikönyv

Akcióterületek tartalomjegyzéke:

Nyugati Fejlesztései területek Akcióterület

Törökugrató Akcióterület

Alsószállás Akcióterület

Frankhegy Akcióterület

Templom tér és környéke Akcióterület

Kő-hegy Akcióterület

Budaörs Alközpont Akcióterület

Szilvás Akcióterület

Kamaraerdő Tétényi-fennsík Akcióterület

Volt PVCSV – Kenyérgyár Akcióterület

Bevezetés, köszöntő

Kedves Olvasónk!

Jelen kiadványunkkal szeretnénk Önnek bemutatni Budaörs arculatát, településképét. Mi is ez? Miért fontos? Érdemes-e egy külön kiadványt szerkeszteni e témában?

Igen, azon felül, hogy jogszabályi kötelezettségünk is, természetesen érdemes, hiszen minden településnek van „képe”, mindegyik mást mutat magáról, más-más jellemzőkkel bír. Sőt! Több évszázada napjainkig is folyamatosan változik, változni is fog, de egyenlőre az építésügyi jogszabályok napi alakulását tekintve jövőképünk bizonytalan.

Arculati kézikönyvünk a jelen pillanatot, jelenlegi tudásunkat, a jövőre vonatkozó aktuális gondolatainkat kívánja rögzíteni az eddigi tendenciák tapasztalatai tükrében. Nem volt még olyan kiadványunk, mely Budaörs történelmére, értékeire alapozva mutatja be jelenkori építési tevékenységeinket, tárja fel összefüggéseit a régi és új épületek arculata, formavilága között.

Ez azért is fontos, mert jellemzően megtalálhatók azok a hangulati elemek, melyek az új épületek elhelyezésével sem vesznek el, melyekhez érdemes igazodni. Bemutatjuk mennyire differenciált területekből áll Budaörs: az autópályától a hegyi gyalogos ösvényig, a hatalmas logisztikai központoktól a pici présházakig, zártkerti kis tárolókig városunkban minden megtalálható és mindegyik településképileg meghatározó, hiszen ezek együttese jelenti izgalmasan sokarcú városunkat.

Áttekintjük védett területeinket, a Kőhegy különleges atmoszféráját, a főutca nyüzsgő világát, a hegyoldalak intenzív építkezéseit, önkormányzatunk intézményi beruházásait, az autópálya menti gazdasági területek nyugat-európai színvonalát.

Építészeti útmutatót adunk a különböző szituációjú telkek beépítésére, hiszen máshogy kell közelíteni egy meredek hegyoldal keskeny ingatlanához, mint pld. egy belvárosi zártsorú sűrűn beépített területen lévőhöz. Körültekintően kell kezelni a védett pincesorok épületeinek felújítását ugyanúgy, mint az új épületek földmunkáit, feltöltéseit.

A településképet szintén jelentősen meghatározó reklámhordozókra nincs már az önkormányzatoknak ráhatása, de foglalkozhatunk az utcaképek minőségének javítása érdekében az épületek telkére, homlokzatára kerülő cégérekkel, címtáblákkal, üzletfeliratokkal.

Budaörs Településképi Arculati Kézikönyvét Főépítészi Irodánk munkatársai készítették hatalmas lelkesedéssel, rengeteg munkaórában. A hihetetlen mennyiségű, minőségű, különböző nézetekből (óratorony) készített képanyag hűen tükrözi, tárja elénk Budaörs településképét.

Reméljük kiadványunkat nagy kedvvel és haszonnal forgatja minden leendő és mostani budaörsi lakos, telektulajdonos, építtető.

Budaörs, 2017. augusztus 7.

Csík Edina
Budaörs Város Főépítész